I dag leste jeg et innlegg av Svein Otto Nilsen, som handlet om TV2 sin reportasje om dyrevelferd på fjærkremarkedet. I programmet ble det lagt frem fakta  som at 7 av 8 varsler som ble utstedt av Mattilsynet i perioden 01.01.2020 - September 2021 ble gitt til Ytterøykylling.

Varslene gjaldt brubrudd på dyrevelferdsloven ifht dyretetthet, og slaktemetoden de bruker/brukte. Ytterøykylling ble tidligere i år ilagt slakteforbud på høns med umiddelbar virkning, dette på grunn av bedøvingsmetoden de bruker.

Bedøvingene de bruker er elbedøving, noe som betyr at dyrene er bevisste når de henges opp ned, dette gjør at de brekker vingene når de flakser, videre så senkes hodet ned i et "elektrifisert vannbad". Dette er en utdatert, forkastelig, smertefull og fryktinngytende måte å avlive dyr på. Denne slaktemetoden er ulovlig.

Alt dette er godt dokumentert i programmet, allikevel så er Nilsen bekymret for arbeidsplasser,- jeg tenker at man ligger som man reder. Det er ikke alltid like behagelig å måtte ta konsekvensen av lovbrudd, slik er det bare, kanskje Ytterøykylling skulle tenkt litt mer på det fra starten av. Og ikke komme halsende med uttalelser som at de skal endre praksis, FRA 2023(!) - da skal gassbedøving være på plass.

Jeg sier som andre i programmet; Skjerp dere, eller legg ned.

For meg som forbruker er dyrevelferd viktig, derfor har jeg bestemt meg for å ikke kjøpe noen produkter fra Ytterøykylling før 2023, om gassbedøvingen er på plass da. Frem til da nyter jeg økologisk kylling, fisk og annet godt.

Line Skotheim-Olsen