Fagforeningene ved Verdal videregående er bekymret for sine medlemmer. Midt i en omfattende ombyggingsprosess, står våre medlemmer nå overfor enda en utfordring. Forslaget til ny tilbudsstruktur innebærer at flere av linjene ved skolen flyttes eller legges ned.

Hverdagen vår består av å løpe mellom Verdal videregående og gamle Verdal bo- og helsetun, eller et av de andre fem byggene vi nå midlertidig holder til i.  Undervisning i ett bygg, så over til neste bygg for å undervise i en annen klasse, tilbake igjen for et møte, ja dere forstår vel tegninga. Men nå vet vi ikke om vi får være i det nye bygget.

Mange er redde for skoletilbudet og jobbene sine, og motivasjonen blir veldig vanskelig å opprettholde. Vi har gledet oss til en ny skole og et bedre fysisk og psykisk arbeidsmiljø. Nå oppleves det som at fagseksjonene på skolen blir satt mot hverandre; får vi beholde et tilbud, så går det på bekostning av et annet. Dette skaper stor usikkerhet som det er vanskelig å stå i; det er hardt å være ledelse og det er hardt å være ansatt. Vi er svært bekymret for hvordan denne usikkerheten og forslaget til omstrukturering påvirker arbeidsmiljøet vårt. Vi har ansatte på skolen som har opplevd nedleggelser av linjer før, og har gått i flere år uten å ha en trygg og sikker jobb. Vi er redd en slik usikkerhet kan føre til økt sykefravær blant ansatte som år etter år må leve med stor uforutsigbarhet knyttet til egen jobbsituasjon.

I høringsforslaget står skolen vår overfor store endringer, som vil skape ringvirkninger i resten av Verdalssamfunnet. Skolens ansatte har jobbet lenge og godt med å få til gode samarbeidsavtaler med næringslivet i og rundt Verdal. Utdanningsløp som salg, service og reiseliv, informasjonsteknologi og medieproduksjon og kjøretøy jobber tett opp mot praksisbedrifter og mulige lærlingeplasser. Mens idrettsfag har et godt samarbeid med idrettslag og andre aktører i Verdal kommune. Verdal videregående skole har i de siste åtte årene hatt et godt samarbeid med Verdal kommune om kombinasjonsklasser for minoritetselever, og fått til et trygt og stabilt tilbud for en sårbar elevgruppe. Alle disse utdanningsløpene er altså foreslått flyttet eller nedlagt, og all tid, energi, ekstrautdanning, kursing og erfaring opparbeidet gjennom mange år føles meningsløst.

Vi har god kompetanse på å drive Verdal videregående skole som vi gjør nå, både som opplæringsinstitusjon, men også som en integrert del av Verdal kommune og omegn. Vi har meget kompetente medlemmer som ønsker å gjøre en best mulig jobb med og for elevene. I dag har elevene ved Verdal videregående en meget høy gjennomføringsgrad. Å «tvinge» elever inn på linjer de ikke ønsker å gå fordi avstanden til det tilbudet de egentlig ønsker blir for langt unna både hjemmet, venner og familie, vil etter vårt syn øke antallet skolesluttere.  Det kan også øke psykisk uhelse og minke motivasjonen for skole betraktelig.

Vi i fagforeningene er bekymret. Vi er bekymret for ansatte som kan oppleve å miste jobben eller måtte pendle lange avstander, elever som mister sine tilbud, lokalsamfunnet og samfunnsutviklingen for øvrig.

Tillitsvalgte og hovedverneombud på Verdal videregående skole

- Utdanningsforbundet, Lena Sandsaunet

- Lektorlaget, Trude Walleraunet

- Skolenes landsforbund, Steinar Fornes

- Fagforbundet, Janne Båtstrand

- Hovedverneombud, Janne Tyholdt