Igjen skjer det. To dager på rad blir politi angrepet med et potensielt dødelig våpen. Det ene tilfellet i Lier med kniv og det andre tilfellet i Stavanger, med machete. Heldigvis gikk det bra denne gangen også. Takket være, blant annet, verneutstyret.

I fjor anbefalte Maktmiddelutvalget generell bevæpning av politiet i Norge. Dette skapte debatt og engasjement blant politikere og befolkningen. Utvalget mener at politiet står overfor stadig flere farlige situasjoner, og at de derfor trenger bedre verktøy for å beskytte seg selv og andre.

Jeg skulle ønske meg et samfunn hvor norsk politi er ubevæpnet. Det gjør vi alle. Dessverre er realiteten slik at jeg mener det er et absolutt behov for å ha lett tilgang til skytevåpen. Ved å ha denne tilgangen vil vi bli satt bedre i stand til å håndtere plutselige og alvorlige hendelser, og til å kunne beskytte andre og oss selv mot mulig dødelig vold.

Selv om det er motstandere av generell bevæpning som mener at det kan føre til økt vold og at det sender et feil signal om tillit mellom politiet og befolkningen, mener jeg at det er viktig å ta hensyn til de reelle truslene som politiet står overfor i dagens samfunn.

Vi må sørge for en kontinuitet og forutsigbarhet for våre ansatte i forhold til hvilke redskaper de har tilgang på. Generell bevæpning vil kunne føre til økt trygghet og sikkerhet for alle, men det er også viktig å ta hensyn til de som er imot bevæpning.

Å holde Norge trygt er jobben vår. En jobb vi er villige til å gi det ultimate offer for. Sett oss i stand til å gjøre det etter best mulig evne. Ikke for det samfunnet og verdensbildet vi alle ønsker oss, men for den realiteten og hverdagen vi er i.

Politikerne må nå ta ansvar og lytte til Maktmiddelutvalgets anbefaling og ta beslutninger som vil sikre politiets sikkerhet og trygghet. Generell bevæpning kan ikke fortsette å være et spørsmål om debatt og diskusjon, det er på tide å handle nå.

Vil du vite mer om hvordan du skriver for Midtnorsk debatt? Les mer her!