Slik begynner mange fortellinger og eventyr! Og de kan man lære mye av i den virkelige verden.

En av mine favoritter er det norske folkeeventyret «Dumme kaller og troll til kjerringer!» Et eventyr som forklarer mange moderne fenomen fra den såkalte «unisex» trusa, og hvorfor det er tyngre å legge ned toalettringen en å løfte den opp!

En annen favoritt er historien om en makt raner – Prins Johan uten land – som tok tronen fra sin bror som satt i gissel i det Hellige Land, Rikard Løvehjerte. Som kjent hadde prinsen mange sheriffer som drev i skatt og avgifter for seg, blant annet sheriffen av Nottingham, og det er da vi lærer om Robin Hood som stjeler fra statens illegitime inndrivelse av folks midler for å gi tilbake til de fattigste igjen! For å unngå opprør fikk den slu prins Johan det råd at han skulle kjøpe opp mel av litt dårlig kvalitet (for å spare penger, selvfølgelig) og dele ut til de fattige, slik at de fikk et brød å gnage på for å holde sulten unna. Og folket var så naivt at de priste prinsen for hans omsorg og omtanke for sitt folk for at de fikk igjen tørt brød for de penger de hadde blitt tvunget til å gi fra seg til prinsen som satt med enorme mengder gull!

Nå er det vel slik at man skal si at enhver likhet med Norge og strømkrisen er tilfeldig. Men det er ikke sant! Det er akkurat det samme som foregår. Men staten gjør her en enorm økonomisk blunder!

Det er ikke bare strømprisene som øker enormt, men matvareprisene, drivstoff og all transport, - og renten.

Faktisk alt stiger kraftig og inndrar kjøpekraft for mellom 10 og 30 000 kroner fra hver husholdning.  Les den setningen igjen! Denne innebærer at forbruker samfunnet vil miste mesteparten av sitt moment og næringslivet vil ikke ta igjen for ned stengingene på mange år. I og med den globale inflasjonen (les: inndragning av kjøpekraft) vil disse virkninger forsterkes og forlenges i virkning.

Hadde man hjulpet folk nå før jul med en skikkelig utbetaling på minimum 4000 kroner pr. person, så ville mye av disse følgeproblem vært unngått, og lindring gitt for de fattige blant oss. Men det har jeg skjønt kan være farligere en noe annet for folk som har strøm, hus og transport gratis i tillegg til gode avlønninger ellers.

Arne Leonhardsen

/trist