Onsdag 9. august kom det ut pressemelding om at kommunalsjef velferd trekker seg fra sin stilling , og skal over i ny stilling som tjenesteutvikler fra 1. februar 2024. Det betyr sannsynligvis at sittende kommunalsjef vil stå i sin jobb til denne dato. Det siste er etter min oppfatning ingen god løsning!

Store samarbeidsproblemer innenfor Velferd

Det har ikke vært mulig å få til noen gode varige løsninger. Etter mitt syn har SP med ordfører i spiss hele tiden forsvart administrasjonen i denne saken, og med det bidratt til at det ikke har blitt stilt noen politiske krav til Kommunedirektør for å finne årsaker og løsninger.

Den mye omtalte legesaken er ikke en sak som dreier seg bare om Verdalsklinikken, det gjelder alle legeklinikkene i Verdal. Det blir gitt samme beskrivelse om meget vanskelige samarbeidsforhold og manglende tillit til administrasjonen fra alle klinikkene i Verdal. Legesaken handler etter min oppfatning om grunnleggende problemer innenfor Velferds-området.

Redde ansatte kontakter meg

Det er mange ansatte som tar kontakt med meg for å få fortalt om sine erfaringer. Jeg har delt på det jeg har fått av informasjon tidligere i politiske fora og med administrasjon, men nå føler jeg meg nødt til å dele i et større fora.

Mange er redde for å bli sitert så de blir gjenkjent, noen sier til og med at de ikke kan møte meg så noen ser at vi møtes. Jeg har måttet møte ansatte i Verdal kommune på private adresser i andre kommuner for å unngå at våre møter blir sett. Det i seg selv sier mye!

Dette er noe av det som blir fortalt meg fra ansatte i Velferd:

De sier at dette startet tilbake i 2017

  • de melder om sine problemer med å rekke de oppgaver de er pålagt uten at det blir tatt hensyn til disse tilbakemeldingene av ledelse

  • de blir fortalt av sin ledelse at de ikke er omstillingsvillige eller omstillingsdyktige

  • de forteller om en utbredt fryktkultur, hvor de oppfatter det blir uttalt fra ledelse at det blir konsekvenser for deres arbeidsforhold om de sier noe om sine arbeidsforhold eksternt eller internt.

  • ved kritiske spørsmål fra ansatte til ledelse om endringer, får ansatte tilbakemelding om at de er negative og vanskelige å ha med å gjøre, og de får høre at de risikerer at flere enn de som allerede har blitt omplassert eller har sluttet kan bli omplassert/oppsagt.

  • Organisasjonsendringer kan det bli orientert om i lunsjpausen, uten at berørte er tilstede

  • Ansatte sier at de ikke tør si noe om hvorfor de slutter, de føler at de risikerer å ikke få jobb ved en senere anledning i Verdal kommune

  • Problemene med Helseplattformen formidles ikke videre til politikken

Det er ikke unaturlig at det kan være noe ulike syn hos ansatte og ledelse, men her er beskrivelser fra de ansatte så radikalt annerledes enn de beskrivelsene og forklaringene vi ser i media eller hører i politiske organer fra ledelsen i Verdal kommune.

God kompetanse forsvinner

Det har siden 2019 sluttet bortimot 40 personer i området. Mange mellom-ledere har kommet og forsvunnet igjen, noen etter veldig kort tid.

Veldig mange pleiere og fagarbeidere har sluttet, kort sagt så mister vi veldig mye kompetanse.

Økonomi

Økonomi og overforbruk har jeg kommentert i et tidligere innlegg , men vil likevel trekke frem 2 eksempler:

Etableringen av ny rus og psykiatri-bolig på Forbregds-myra.

Politikken fikk ikke synliggjort økonomiske og personellmessige konsekvenser av å etablere denne boligen, og kostnader og bemanningsbehov viste seg i ettertid å være langt større enn det ble fremstilt. Dette resulterte i krass kritikk fra politikken mot kommunedirektør ved budsjettbehandlingen 2022

Bruk av vikarbyrå

Legevikarer er den absolutt dyreste og dårligste legeløsningen vi kan få. Med behov for 3-4 vikarer forbrukes veldig mye av et stramt budsjett. Og det viktigste, vikarer som kommer og går erstatter heller ikke våre fastleger, det er noe som mange verdalinger kjenner på om dagen ! Sommeren 2023 må kommunen leie inn vikarer fra vikarbyrå for pleiere for å holde driften i gang. Dette vil sikkert også være en svært dyr løsning for kommunen.

Sykefravær

Det har til tider vært urovekkende høyt sykefravær med over 30 % sykefravær i perioder ved enkelte avdelinger/områder. Da er det etter mitt syn ikke folk som er dårlige, da er det organisasjonen som er syk.

Omdømme for Verdal kommune

Verdal kommune har startet med Heia Innherred for å bygge omdømme og få folk til å flytte til oss. Det finnes vel ingen større motkraft enn all den negative omtalen vi har hatt i sommer for vår omdømme-bygging.

Løsning

Problemene innenfor Velferd er ikke løst eller borte ved den siste nyheten om at Kommunalsjef Velferd skal over i ny stilling. En ekstern granskning vil heller ikke være løsningen. Politikken må også ta tak og bidra til å få løst opp i det som fremstår som meget store samarbeids- og ledelsesproblemeri administrasjonen på området Velferd. Politikken kjenner kun «Kommunedirektør» i sin henvendelse til administrasjonen, dette reguleres av Kommuneloven. Jeg som politiker må derfor henvende meg til Kommunedirektør i denne saken. Kommunedirektør trenger klare og tydelige politiske vedtak for å få gjort en god jobb. Kommunedirektør har ansvar for at organisasjonen fungerer og er riktig bemannet.

Politikken må i et tydelig vedtak si at vi ikke lengre kan stå i disse problemene på Velferd.

For å gjenopprette tilliten vil jeg og Verdal Høyre at kommunedirektøren omorganiserer/omstrukturerer ny ledelse innenfor området slik at kommunalsjef ikke lenger innehar ledelse, utviklings- og styringsansvar innenfor helse og velferdsområdet.

Knut Snorre Sandnes,

Ordførerkandidat Verdal Høyre