I inneværende valgperiode er det i flere saker begått en serie uforstandige vedtak av stor samfunnsmessig betydning, som vil få konsekvenser for Verdal kommune i årevis framover.

I juni 2020 vedtok blant annet kommunestyret i Verdal med Senterpartiets flertall, en reguleringsplan i Tromsdalen som gir Verdalskalk AS, og det Bærums-baserte konsernet denne bedriften er en del av - en blankofullmakt og en driftshorisont på 1000 år. Dette uten at verken framtidige generasjoner av innbyggere eller lokalpolitikere skal ha noen som helst framtidig styring på utvikling og framdrift. Makten er for all framtid overført fra folkevalgt styring i kommunestyret, og over til konsernets mange styrerom.

Reguleringsplanen omfatter et gigantisk planområde - som tilsvarer 560 fotballbaner eller samlet innmark for 10 store, trønderske gårdsbruk – om lag 4 500 dekar. Størrelsen på dagbruddet alene er om lag like stort som dagens Verdal Industripark. Med dagens årsproduksjon, på mellom 1 og 1,5 millioner tonn i året, vil planhorisonten nå være mellom nærmere 500 og 1000 år.

Nå begynner vedtaket å få konsekvenser, og det vil nok få konsekvenser i all uoverskuelig framtid. I Innherreds nettutgave tirsdag 1. august uttaler leder i Verdal Fjellstyre Ingeborg Østerås om konsekvensene av Tromsdalsvedtaket fra 2020 slik det har utviklet seg at: «Dette er en «Fosen-sak» i miniatyr». På grunnen til statsallmenningen i Tromsdalen er det bønder som har bruksrettigheter. Ved utvidelser av kalkbruddet vil beitemark forsvinne.

Noen avtale om erstatningsareal med de bruksberettigede i Tromsdalen og Statskog ser det ut som man skal se langt etter. Statskog sin oppfatning er at utvidelsen ikke vil utgjøre «vesentlig skade» for utøvelsen av bruksrettene, fordi disse vil kunne utøves på de resterende allmenningsarealene. Denne situasjonen kan leder i Verdal Fjellstyre Ingeborg Østerås og berørte grunneiere takke Verdal Senterparti for.

Arbeiderpartiet pekte advarende på en annen kurs og krevde etappevis regulering. Arbeiderpartiet ønsket en løsning som sikret fremtidige generasjoner den nødvendige, lokaldemokratiske styringen over utviklingen i Tromsdalen, i tråd med flere grunneierorganisasjoners innspill. Verdal bondelag og Vuku landbrukslag uttalte blant annet følgende: «Vi frarøver i tillegg Verdals befolkning all styringsrett og mulighet for å påvirke utviklingen av kalkressursen i Tromsdalen for all fremtid, det er et stort ansvar». Om Verdal kommune eksempelvis hadde stykket opp planområdet fra kommunedelplanen i 8 deler, der regulering må søkes mellom hver del, ville bedriften fortsatt ha hatt tilgang på 8 planområder som hver for seg ville vært like store som dagens brudd. Såpass burde Verdal kommune som lokalsamfunn kunne kreve av en bedrift, som gjennom aktivt politisk og administrativt tilretteleggingsarbeid fra kommunens side gjennom mange år, har blitt gitt tilgang på et av de mest verdifulle naturressursene vårt land har å by på.

Aktiviteten i Tromsdalen er ønsket av storsamfunnet, men må også kunne underlegges lokal samfunnsmessig kontroll.

En etappevis regulering var den eneste måten å sikre lokal innflytelse og styringsmulighet på. Den muligheten er nå borte.

Verdal Senterparti har uten noen form for refleksjon, etterord, strategisk analyse - fratatt framtidige generasjoner all form for makt og innflytelse over utvikling og aktivitet i Tromsdalen flere hundre år fram i tid. Hvem ivaretar lokalsamfunnets interesser om ikke Verdals eget kommunestyre? Hvor er sittende politiske ledelsens rolleforståelse sett i lys av dette?

Denne saken er blant de mest alvorlige arealvedtakene og et av de største feilvurderingene Verdal Senterparti har vedtatt i inneværende valgperiode.

Vi kan ikke la Verdal Senterparti diktere arealpolitikken for Verdal kommune i fire nye år!

Tor Martin Nordtømme

Varaordførerkanddiat Verdal Ap