Realiteter om Epic og HelsepIattformen. Løsningen fra Epic med tilpasninger for Norge som nå innføres i Trøndelag og Møre og Romsdal kalles Helseplattformen. Innføringa så langt har i all hovedsak vært vellykket og de fleste innbyggerne i Midt-Norge bor i en kommune som har innført Helseplattformen. Bor du i Levanger og blir behandlet på St. Olavs har et samlet helsevesen tilgang på alle opplysninger om deg i et trygt og lett tilgjengelig system. Du som pasient finner dette i appen Helsa Mi.  Helsevesenet kan behandle deg rett og sikkert uten unødig diagnostisering. Ingen andre helseregioner i Norge har en slik løsning.

Epic er internasjonalt anerkjent. Ut fra antallet kunder og utviklingen i markedet gjør Epic det bedre og vokser mer enn de fleste av sine konkurrenter.  Det satses store beløp hvert år på utvikling av ny funksjonalitet og forbedring av løsningen. Epic sitt kontor i Trondheim med ansvaret for tilpasning til norske forhold og videre utvikling i vår del av verden, hadde i 2022 en omsetning på 150 millioner.

I realiteten er det ikke andre alternativer til Epic enn store internasjonale leverandører som f.eks. IBM, Siemens og Oracle Cerner. EPIC er med stor sannsynlighet et godt valg. Tilslutningen til at en felles løsning er nødvendig er stor i alle fagmiljø. En innbygger - en journal, er en framtidig nødvendighet.

Det som synes helt klart er at samlingen av oppkjøpte IT-løsninger under paraplyen Kernel (Dips med flere), vil være en langt mer risikabel leverandør og mye dyrere.  Alt må utvikles på nytt, ingen referanser og ingen historikk.  Selskapet eies av AWC (Wilhelmsen) og er dels skatteparadis-kontrollert.  Går en for dette vil en som eneste kunde måtte betale for all framtidig utvikling alene. For AWC vil det være en lisens til å trykke penger, samt at all utvikling og verdiskaping på systemet i Norge vil skje i Oslo-området.

Helseplattformen er ikke et nytt Watergate. Ikke engang på nivå med avdekkingen av Sindre Finnes sine aksjehandler.  Det er derimot en krevende innføring av en ny driftsmodell med tilhørende IT-løsning som vil gi samfunnet store besparelser når det er på plass.  Ingen er tjent med å holde noe hemmelig, men eierne må beskytte prosjektet mot de som arbeider for at det skal mislykkes, og spesielt mot de som har økonomiske fordeler av at det mislykkes.

Adressa og Trønder-Avisa har vekselvis brukt sine ansatte som debattanter, journalister og lederskribenter med en massiv mengde anekdoter om Epic, innføringsprosjektet eller selve løsningen. Helse Midt-Norge og Helseplattformen ser ikke ut til å være rigget for å gi fornuftige tilsvar. I hvert fall ikke noe vi som lesere legger merke til.  Personer med tilknytning til konkurrenter av Epic stått fram som fagpersoner og fritt brukt redaksjonsstyrt media som mikrofonstativ.

Alternativet om Epic ikke innføres er betydelig dyrere enn å beholde Epic. Forretningspotensialet i å bremse eller få stoppet Epic er derfor enormt. Frustrerte helseansatte er nyttige for markedsapparatet til system-leverandører, IT-utviklere og konsulentselskap som har alt å tjene på at Helseplattformen ikke innføres i deres helseregion.

Som en konsekvens av Epic vil Midt-Norge kunne ta en sentral posisjon i utvikling og kommersialisering av helseteknologi. Både videre utvikling av løsningen og kommersialisering av tjenester knyttet til innføring og opplæring for nye brukere, kan gi opphav til ny viktig næring for oss. I tillegg vil vi som innbyggere være de første i landet til å dra nytte av en felles journalløsning hvor et samlet helsevesen gir det beste totalforløpet i pasientbehandlingen.

Helseplattformen og Helse Midt-Norge må ta på alvor den massive mengden negative oppslag som har kommet. Det er ikke alltid nok å ha rett i sak.  Når Adressa går lavt, må ledelsen i helseforetakene være villige til å gå lavere.  Føleri og usannheter kan ikke få så uimotsagt. En må bruke hele sitt apparat av kommunikasjonsmedarbeidere, og en må gå ut med faktaopplysninger til befolkningen og de ansatte via alle informasjonskanaler en rår over.  Direktørene må komme seg ut av styrerommene og opp av godstolen.  De må ta opp kampen om opinionen og fagmiljøene med alle midler.

Mye tyder på at en videre satsing på Epic som løsning vil være riktig også for de andre helseregionene i Norge. Derfor må en i tillegg til å nå ut med faktabasert og relevant informasjon i kamp mot klikk-drevet skandalejournalistikk, også kjempe mot «Oslo-makta».  Den ønsker ikke at Midt- Norge skal lykkes med innføringa og dermed beholde den ledende posisjonen de nå har.

Ledelsen i Helse Midt-Norge RHF må komme på banen og gi alt nå på oppløpet.