Det er på tide å la poden velge sjøl. Og det er på tide å slutte med sykeliggjøringen av yrkesfag.

Er en femten-sekstenåring klar for å ta valg for sitt eget liv, spør du deg kanskje. Og kanskje er du en mor eller en far som tenker at «nei, det er ikke poden i stand til, her må jeg bistå». Og kanskje er du en mamma eller pappa som med verdens beste intensjoner tenker at yrkesfag er for de skoleleie, de uten ambisjoner, mitt barn bør sikte høyere.

Da bør du tenke om igjen, det er mye mulig du tar helt feil. Visste du at svært mange arbeidsgivere som ønsker å ansette en ingeniør, gjerne vil ha en ingeniør med fagbrev i bunnen i stedet for en som kommer kun fra akademia? Har du satt deg inn i hvor mange retninger en karriere kan ta når et fagbrev er sikra? Enten det handler om å jobbe innenfor det valgte praktiske yrket eller å finne nye veier derfra.

Ingrid Dahl Furunes er daglig leder i Verdal næringsforum.

Er du sikker på at din mattesterke, skoleflinke pode kun vil blomstre innenfor studiespesialisering? Er du sikker på at du som mor eller far ønsker å kvele andre drømmer poden kan ha for eget liv?

Nils Inge Bjørklund er daglig leder i Opplæringskontoret for Byggfagene i Trøndelag

Det er i beste fall en misforståelse, i verste fall en fordom, at yrkesfag er forbeholdt de praktiske, mens studiespesialisering er forbeholdt de teoretisk sterke. Ei ung jente med nese for matematikk, språk og samfunnsfag kan like gjerne drømme om et arbeidsliv med hammeren i neven som et arbeidsliv på kontor. Og heri ligger kjernen; Det handler om våre barns drømmer og visjoner for egen fremtid. Det handler om hva som vil gjøre at de vokser som mennesker og finner glede i et langt arbeidsliv.

Dette er en kronikk om valget våre barn skal ta nå som de skal stake veien mot arbeidslivet. Er det ikke da er paradoks at denne teksten slår fast at ungdommene må få velge sjøl, men samtidig retter seg mot foreldrene? Jovisst er det en selvmotsigelse. Likevel er det nødvendig, ettersom det er mye som tyder på at for mange av de unge er det nettopp mor og far som i praksis tar valget.

Og da er det gjerne mor og fars egne tanker om hva som gir et godt arbeidsliv som ligger bak, ikke ungdommens selvstendige drømmer og ambisjoner. Norsk arbeidsmarked har skrikende behov innenfor yrkesfag. Det betyr at for mange av våre ungdommer finnes det svært attraktive jobbtilbud et fagbrev unna. De fleste av dem innebærer god lønn og store muligheter for videreutvikling.

Verdal Næringsforum representerer 225 bedrifter i Verdal og omegn, mange med dørene åpne for unge arbeidstakere. Ungdom som vokser opp i Verdal sitter på en gullgruve av muligheter med sin plassering i Norges tredje største industripark. I vår egen kommune finnes et overveldende utvalg firma av nasjonal og internasjonal størrelse innenfor de fleste bransjer. Et helt unikt utgangspunkt for våre unge, kommende arbeidstakere.

Opplæringskontoret for byggfagene i Trøndelag rekrutterer hvert år nærmere 90 nye lærlinger innen byggfagene. Samtidig har nærmere 140 medlemsbedrifter et rekrutteringsbehov. Det er med andre ord færre ungdommer enn det er lærlingplasser. Det er med atter andre ord et rimelig trygt veivalg å ta for ungdommer med en drøm om å være med å bygge Norge. Hvis bare mor og far ikke stopper drømmen før den har begynt.