I noen uker har vi registrert en voldsom økning i strømprisene i Sør-Norge. Midt-Norge og Nord-Norge var lenge forskånet for energikrisen som denne høsten har vist seg fram over hele Europa. Dette kunne selvsagt ikke vare. I helga var prisen på det meste notert opp mot fem kroner per kilowatt også i vårt område. Den rekorden ble trolig slått mandag ettermiddag.

Roger Rein er ansvarlig redaktør i Innherred.

– Hvor høyt kan det gå før det må krisetiltak til? spør fylkesordfører Tore O. Sandvik i dagens avis. Det er nok flere enn fylkesordføreren som har stilt seg det spørsmålet. Det igjen reiser nye spørsmål: Er vi så sikker på at dagens markedsbaserte system er den rette oppskriften?

Skylder på været. «Vanlige folk» har blitt et begrep denne høsten, løftet fram av den nye regjeringen som sier at nå er det disse tur til å bli de prioriterte. Når vi komme til strømprisen og hvorfor den når nye høyder er det i alle fall ikke et tema som vanlige folk forstår seg på.

Til og med ekspertene har vanskeligheter med å gi gode og forståelige svar. Når vi prøver å forstå blir vi sittende med et inntrykk av at alle faktorer som kan påvirke prisen i feil retning har slått inn samtidig. Det er været som får skylden for det meste. Kaldt vær. For godt vær. Lite regn. Lite vind. Også prisen på kull og gass skal telle med.

I mindre grad pekes det på systemet vi har valgt for å kjøpe og selge kraft, innenlands og mellom land i Europa. Det systemet er ikke først og fremst laget for «vanlige folk». Her er det i stor grad aktørene som har bestemt premissene. Hensynet til kraftprodusentene har trumfet hensynet til deg og meg.

Også forklaringene som gis understreker dette: Når prisene går til himmels er det ikke markedssystemet som svikter oss. Det er været.

Den siste tiden har vi også fått høre at egentlig er vi heldige her til lands. Prisene på strøm har vært mye høyere i andre land. Det er en mager trøst. Det hjelper lite den som sitter i et hus som ene og alene er varmet opp av elektrisk kraft at spanjoler og engelskmenn betaler enda mer for strømmen.

I Norge har vi har innrettet oss sånn fordi vi har hatt tilgang på rimelig norsk vannkraft. Vi må ikke stelle oss slik at det som var vårt konkurransefortrinn nå blir vår svøpe.

(Lederkommentar i Innherred 30. november 2021)