Harry-tur kalles det. Det er ganske kjent at nordmenn valfarter over grensa og kjøper vin, flesk og kjøtt.

Men man kan også se litt på andre priser. En kilo ost koster i Norge omkring 105 kroner, mens du får en to kg. ost til 113,- kroner i Sverige.

Men du finner også danske og nederlandsk oster, men da er de nesten like dyre som i Norge.

Den norske sukkeravgifta gjør store utslag. Se på mitt bilde av Marabou helnøtt sjokolade. Pris kr 18,95. Tilsvarende i Norge (Sveitsisk) koster kr 38.00.

Et annet bilde 2. flasker Pepsi (sukkerfri) kr 28.00 for 2 flasker.

En bokse (Sun) maskinoppvasktabeletter i Sveige kr 89,90. Tilsvarende i Norge kr 148,50. Karbonade-deig kr 59.00 pr. kg. i Sverige, og kr 112,25 i Norge.

Mye av det jeg skriver ble fortalt meg av andre nordmenn. Selv orker jeg ikke og rase rundt og se på priser.

Jeg kjøper det vanlige som vin, noe kjøtt og bacon. Og ungarsk spekepølse som er dyr, men kan ikke kjøpes i Norge.

Når jeg kommer til kassen passer jeg på å betale med internasjonalt kreditkort, ikke norsk bankkort, da blir det dyrere.

Men jeg husker også en annen tid. Det var i 1950 årene hvor mange ting i Norge var rasjonert og vanskelig å få tak i .

Også den gang reiste nordmenn over grensa for å handle. Men da var det ikke så enkelt. Man måtte ha pass. Man fikk ikke kjøpe mer en 200,00 svenske kroner i banken og dette måtte stemples inn i passet.

Så var det passkontroll på Ådalsvollen og ny passkontroll på Skalstugan.

Når du kom tilbake på Skalstugan ble varene kontrollert mot lister. Hadde du kjøpt mer en tilsvarende 200,- svenske kroner, beslagla de varene som oversteg dette beløpet.

Det var stort sett sukker nordmenn kjøpte. Dette var rasjonert vare i Norge og det kan opplyses at omkring 1960 friga norske myndigheter sukkerhandelen med Sverige, og man kunne ta hjem en kvote på 10. kg.

Ja sukker kunne brukes til så mangt, spesielt når polvarer fremdeles var rasjonert.

Asbjørn D.K. Eklo