Etter at det ble kjent at noen av kommunens kvinner og menn skal levere inn en egen liste til årets kommunevalg- Verdalslista, har det kommet en del kommentarer fra andre partier og vår ordfører. Mange prøver seg med en avledningsmanøver på at dette er en protestliste. Dette vil jeg avkrefte. Lista er et gjennomtenkt alternativ til de eksisterende partier sine lister. Å prøve å stemple dette som en protest er vel en kjent måte å unngå å spørre seg selv om hvorfor-hvorfor har noen av kommunens menn og kvinner gått til dette skrittet?  Dette er alvorligere enn som så, det handler om manglende tillit til lokale politikkere og administrasjonen i vår kommune. Valget blir på mange måter en folkeavstemming over de to siste valgperiodene.

Når vår ordfører sier at vi kunne ha fått plass på de respektive partiene sine lister er vel dette en sannhet med modifikasjoner. Terje Aksnes og Arve Haldorsen var jo en del av Senterpartiet sin gruppe etter siste valg. Når de har valgt å forlate gruppen og meldt seg ut av Senterpartiet, er jo dette et alvorlig signal om at noe er galt. Begge sier jo det samme - de blir ikke hørt i saker som er viktige for dem. Vi var vel mange som hadde store forventninger til Senterpartiet etter siste valg. De lovte bla. å ikke legge ned skoler i denne perioden. Likevel ble Garnes skole lagt ned på Senterpartiets vakt.

Det samme skjedde jo før valget i 2015. Da var det Arbeiderpartiet som lovte å frede alle skoler i perioden. Likevel ble skolene Volden, Ness og Leksdal lagt ned av partiet. Dette har nå ført til at det nesten ikke finnes mennesker fra bygdene som ønsker å stå på listene til våre to største partier. Det er et stort demokratisk problem at tilliten til Verdals to flaggskip i politikken har minket, spesielt i bygdene. Dette er den viktigste grunnen til at Verdalslista er etablert. Det må finnes en politisk arena for dem som har andre løsninger enn sentralisering på de fleste saker. Det første Verdalslista vil kjempe for hvis vi kommer inn i kommunestyret er be om et regnskap over alle disse skolenedleggelsene. Det skulle spares over 15 millioner for hvert år bare man ble kvitt disse skolen. Har vi spart disse pengene, eller er hele Verdalssamfunnet ført bak lyset?

Neste runde står om Vuku. Her vil administrasjonen legge ned både ungdomsskole og Vuku Bo og Helsetun. Disse sakene vil komme til politisk behandling i neste kommunestyreperiode. Her vil Verdalslista delta. Dessverre stoler vi ikke på de etablerte partiene i disse to sakene. Skulle det ende så galt at disse to flaggskipene i Vuku blir avviklet, ja da raser hele byggverket i Vuku sammen. Vi vet at dette er administrasjonens valg, men dette skal det kjempes om. Klarer Verdalslista å få nok stemmer ved høstens valg vil vi bygge opp, i stedet for å rive ned Vuku, som i fine festtaler blir kalt for Verdals andre sentrum.

Aker Solution her i Verdal skal i året som kommer ansette 350 nye medarbeidere. Flere kommuner har allerede begynt å kjempe om å få disse til å flytte hjem til seg. Vil verdal lykkes med dette? Er vi rigget for storinnrykk. Vi mangler boliger og boligområder for de som ønsker å flytte hit. 350 nye ansatte vil være forskjellige. Noen vil bo i sentrum og noen vil f. eks bo på bygda nært en skiløype. Noen er jegere og noen er fotballspillere. Det som er aller mest populært å flytte til nå for tiden er småbruk. Har vi rigget oss for de forskjellige menneskene. Å tro at de fleste vil bo i en blokk i sentrum er å tro på julenissen. Det er slike boliger det politiske Verdal har prioritert de siste 15 årene.  Å ta hele kommunen i bruk vil være avgjørende for å få folk til å flytte hit.

Hvor mange av dere fikk med seg hva sjefen for disse nye 350 ansatte - Erik Stiklestad sa i kommunestyresalen like etter jul, da han orienterte om Aker sine planer.

Aker sjefen var lite imponert over kommunens evne til å skape bolyst: «Som leksdaling og bygdepatriot gruer jeg meg til hver høst og budsjettforhandling i Verdal. Det gir medieoppslag og nedleggelser og nedbygging av bygdene. Omtrent alle i salen her har lagt ned en skole eller to, og det er ikke et sjakktrekk når vi skal gjøre oss attraktive for arbeidstakere i årene framover. Da må vi holde liv i dugnadsånden, kjøre skispor og arrangere teater i stedet for å trekke ut stikkontakten fra kommunens side.»

Klare og tydelige ord fra Erik Stiklestad. Mange vedtak som er gjort har ødelagt mange av kommunens muligheter til å trekke til seg nye innbyggere.

Verdalslista vil ikke bare kjempe for distriktene. Vi er veldig opptatt av et velfungerende sentrum på Øra. Det er direkte opprørende å se hvordan man lar utbyggere forandre eldre flotte boligfelt i sentrum. Dette kan vi ikke fortsette med. Det handler om bolyst. Å la utbyggerne bestemme byens boligbygging er ikke det samme som bolyst. Nå skylder jeg ikke på utbyggerne – det er kommunen som står for reguleringene.

Så kan man spørre seg om Øra sentrum er den diamanten den burde være. For den som husker det pulserende livet i sentrum for bare noen år siden kan få en klump i halsen. Når det er måkene som eier byens beste tomt for tiden, må det være lov å spørre. Kunne ting vært gjort annerledes? Har man lagt sentrum øde ved å utarme bygdene? Hvor er det blitt av samspillet mellom by og bygd? Da jeg var ung valfartet vi til Cats eller Paradiso Inn i helgene. Byens unge dro til Vinne og Ulvilla på fest. Hvor er det blitt av livet i denne kommunen? Hvordan har kommunale vedtak påvirket denne utviklingen? Verdalslista vil være svært aktiv i denne debatten. Vi er ingen protestliste. Vi vil bevege Verdal kommune i en ny retning!  Vi vil ta hele kommunen i bruk!