Trøndelag er et matfylke som setter oss på verdenskartet på mange vis. Vi lager mye av den aller beste maten i landet fra vår region og vi står for ca en femtedel av norsk matproduksjon. Det varierte landskapet gir oss mange muligheter fra kysten og helt til fjells. Det store mangfoldet av råvarer har også gitt opphav til et mangfold av foredlingsbedrifter, restauranter med internasjonalt nivå og andre aktører innen reiseliv som styrker oss som region når vi tilbyr et spekter av høykvalitetsprodukter i samme verdikjede.

Tomas Iver Hallem, Fylkesordførerkandidat Trøndelag Senterparti

Det regionale partnerskapet i Trøndelag har lenge sett at det var behov for en langsiktig og strategisk satsing på matproduksjon. Det regionale partnerskapet består bl.a. av offentlige aktører som Statsforvalteren, Innovasjon Norge og Trøndelag Fylkeskommune i tillegg til private aktører og organisasjoner fra mat- og reiselivsbransjen som sammen jobber for å utvikle verdikjeden for mat i Trøndelag.  Men la oss slå fast at viktigst er produsentene, restaurantene, ja de menneskene som med lidenskap og med stort engasjement skaper de beste matopplevelsene for oss som bor her og for gjestene våre som besøker Trøndelag.

I 2010 ble Trøndersk Matmanifest laget etter en bred prosess, gjennomført av Oi! Trøndersk Mat og Drikke AS. Et selskap som bidrar til økt verdiskaping gjennom ledelse, samordning og engasjement for å fremme den trønderske matbransjen sammen med svært mange andre aktører. Et manifest som sa noe om hva og hvordan vi ønsket å jobbe for å fremme trøndersk matproduksjon.  Laget har bidratt til det vi er i dag, og når vi ser hvordan matfestivalen fyller Trondheim med en fest for den trønderske mat- og drikkekulturen er det bare å si gratulere med dagen til alle sammen!

Vi skal videre. Nå i år blir Trøndersk Matmanifest revidert, etter en ny og bred prosess gjennomført av mange aktører. Årets utgave av Trøndersk Matfestival skal markere at manifestet er revidert og fornyet slik at det kan brukes videre. Det nye reviderte matmanifestet er en fin rettesnor for arbeidet som skal gjøres framover. Volumproduksjon og råvarer i verdensklasse danner grunnlag for prisbelønte spesialiteter. Dette kan vi oppleve senere i høst ved å besøke Oste-VM i Trondheim, og neste år når Bocuse D´Or kommer til Trondheim.

Guri Heggem, 2. kandidat Trøndelag Senterparti
– Senterpartiet mener matsatsingen må styrkes i årene som kommer og vi kommer til å være offensiv for å bruke fylkeskommunale utviklingsmidler i dette arbeidet, skriver innleggsforfatterne. Foto: Roger M. Svendsen

Senterpartiet mener matsatsingen må styrkes i årene som kommer og vi kommer til å være offensiv for å bruke fylkeskommunale utviklingsmidler i dette arbeidet. Vi skal styrke og støtte opp det langsiktige og strategiske arbeidet med å skape innhold og resultater i utviklingen av Trøndelag som matregion. Vi skal fortsette jobben med å utvikle trøndersk mat og drikke, både med volum og med spesialiteter. Gjennom våre videregående skoler skal vi bidra til rekruttering av engasjerte ungdommer slik at vi kan være blant de fremste både i konkurranser og ved restaurantene. Vi skal bidra til å opprettholde og styrke vår posisjon som en anerkjent matregion som alle matentusiaster i verden vil oppleve for en dag eller for et helt liv.

Tomas Iver Hallem

Fylkesordførerkandidat Trøndelag Senterparti

Guri Heggem

2. kandidat Trøndelag Senterparti