Han ønsker mer dialog om hvilke mål vi har for teater og scenekunst. Denne debatten ønsker Leirådal spellag velkommen.

La oss snakke om de unge, for det er faktisk barn og unge som er selve grunnmuren for teaterkommunen Verdal.

Leirådal spellag har snart premiere på forestillinga Ramp. 30 aktører fra 7 til 13 år står på scenen der rampenisser besøker ulike familier i førjulstida. Vi er stolte over jobben vi gjør. Siden starten på 1990-tallet er dette oppsetting nummer 16 for barn og unge. Kommunen heier på oss, det vet vi. Vi skulle ønske vi kunne gi et tilbud til mange flere, og vil gjerne diskutere hvordan ulike aktører kan jobbe mer systematisk og utfylle hverandre.

Etterspørselen fra barn om å delta, er enorm. Heldigvis - det er et godt utgangspunkt. Det er det samlede tilbudet som er begrenset. I tillegg må vi tenke nytt.

I likhet med idretten, handler barneteater om bredde og at mange får øvd mye. Unger trenger trygge rammer for å øve, for å blomstre, for å tørre å snakke høyt. Kontinuitet er viktig. Øving må skje jevnlig, ikke bare ved store oppsettinger som skjer en sjelden gang. Dessuten, det er sjelden at karrieren starter på de store scener.

Hvorfor barneteater? Jo, det er et godt fritidstilbud som utvikler hele deg. Det handler om vennskap, teamarbeid, utvikle kreativitet, bruke stemmen, sang og dans. Kanskje får du bruk for dette seinere i livet uansett hva du måtte jobbe med etter hvert? Barneteater handler også om å legge til rette for at talentene får blomstre, talenter som etter hvert kan bli en dyktig skuespiller, scenograf, forfatter, lysdesigner, kulturarbeider, produksjonsleder eller regissører.

Det er summen av mange aktiviteter og teaterprosjekter som gir breddetilbud. Vi som er voksne i dag fikk som regel vårt første møte med teater i skolesammenheng. For min egen del var det 4H som ble den første trygge arenaen hvor vi øvde inn revy. Hundrevis av unge i Verdal har deltatt på Gårdimellom og Arvesølvet på Stiklestad, og mange ble bitt av teaterbasillen. Flere av disse aktivitetene er redusert. Tindved familieteater måtte legge ned for noen år siden. De hadde ingen scene å være på.

Overgangen fra barn til ungdom er også noe vi må diskutere og ha en plan for. Vi tror ungdommen trenger egne produksjoner, og har behov for god støtte fra fagpersoner.

Frivilligheten er i endring. Leirådal spellag er et ungdomslag. Vi er fortsatt svært knyttet til bygda Leirådal, men for å dekke den store etterspørselen har vi medlemmer fra hele kommunen. Vi er avhengig av dugnadsivrige foreldre, men også av god teaterfaglig kompetanse og profesjonell bistand. Heldigvis har vi slike ressurser i Verdal.

Frivilligheten, det offentlige og kulturnæringa bør samarbeide mer. Vi ønsker blant annet at teaterkommunen Verdal tar med teater inn i kulturskolen. Så er spørsmålet hvordan dette kan gjøres på en god måte – og hvordan kulturskolen og teaterlagene kan samarbeide.

Hvordan vi skal sørge for et godt breddetilbud som favner mange framover? Dette ønsker vi gjerne å diskutere sammen med Arnulf, kommunen, Styggdalsnemnda, andre teaterlag, Turnéteatret, SNK, Tindved, Lyng kulturgård og andre kulturaktører. Vi gleder oss til å bidra.

Sigrid Hynne

Leder i Leirådal spellag