Inndal idrettslag og bygdelag uttrykker sterk bekymring for vårt oppvekstsenter her i Inndalen i forbindelse med struktursaken som igjen er på trappene. Dette er en sak som i høyeste grad berører idrettslaget og bygdelaget, da barnehage- og skoledriften er selve fundamentet og grunnlaget for aktiviteten og utviklingen som skjer i grenda vår.

I henhold til Senterpartiet sitt valgprogram 2019-2023 påpekes det at vedtatt skolestruktur må få stå seg over tid. Det fremheves også at bolyst skapes der folk bor, og at de vil satse på utvikling av gode nærmiljø i hele kommunen. Med dette som grunnlag burde valget være enkelt for våre folkevalgte. La Garnes skole og barnehage bestå, og bolyst og grendeutvikling i Inndalen vil blomstre.

Jan Inge Kristiansen er innflytter i Inndalen og påtroppende leder for Inndal IL og bygdelag.

I kommuneplanens samfunnsdel for Verdal, som ble vedtatt i 2021, heter det at «I Verdal har vi et attraktivt kommunesenter og livskraftige grender med gode møteplasser for alle.» Hovedingrediensen for å skape livskraftige grender må vel kunne sies det å ha en grunnleggende infrastruktur som barnehage og skole, i tillegg til grendehus og et fungerende bygde-/idrettslag. Alt dette henger i en tynn tråd for Inndalsbygda dersom nedleggelser blir gjennomført. Alt dette henger sammen.

Inndalen har et aktivt og velfungerende idrettslag som blant annet drifter lysløyper og fotballbanen like utenfor trappa til skolen. Dugnaden og frivilligheten står sterkt, og med stadig økende engasjement med bakgrunn i at unge folk i etableringsfasen flytter hit. En definitiv forutsetning for den positive tilflytningen, er det nære oppvekstsenteret. Dersom skole- og barnehagedriften legges ned, blir det svært utfordrende å holde engasjementet levende i bygda.

Skolen i Inndalen skiller seg ut med at den inneholder både skole, barnehage og grendehus. Den nyeste delen av bygget som huser barnehage og forsamlingslokale, ble reist på dugnad av Inndalingene for 20 år siden. Dette beviser et brennende engasjement for bygda den gangen. Dette engasjementet ønsker yngre krefter å videreføre for å kunne videreutvikle og skape fortsatt aktivitet i bygda. En klar forutsetning for å klare dette, er at skolen og barnehagen drives videre.

I kommuneadministrasjonens saksframlegg henvises det til utdrag fra barnekonvensjonens kapittel 3: «Ved alle handlinger som berører barn, enten de foretas av offentlige eller private velferdsorganisasjoner, domstoler, administrative myndigheter eller lovgivende organer, skal barnets beste være et grunnleggende hensyn.»

Etter å ha lest gjennom saksframlegget, sitter vi med et inntrykk av at «barnets beste» kommer i bakre rekke. Fokuset er i all hovedsak økonomi, og hvor mye kommunen kan spare i driftskostnader pr barn pr lokasjon. Det henges prislapper på våre barn som viser hvor mye de belaster det årlige drifts- og vedlikeholdsbudsjettet. For oss er det revnende likegyldig hvilket barn som er «billigst i drift». Hovedsaken må være at alle barn i hele bygdekommunen Verdal bør få et godt og trygt oppvekstmiljø lokalt.

Og det har vi her i Inndalen. Skolen og barnehagen gir våre barn ypperlige vilkår for læring og utvikling. En fådelt skole gir mange fordeler. Det er et unikt samhold mellom store og små, og det har skapt en kultur hvor de største passer på de minste, og ikke minst det at alle blir sett.

Vi stiller også spørsmål ved at det i saksframlegget påpekes at det foreligger lite forskning på de samfunnsmessige konsekvensene av endringer i skolestrukturen, og at skolenedleggelser ikke automatisk medfører avgjørende negative konsekvenser for lokalsamfunnet. Ved et kjapt søk på nettet, har undertegnede funnet en god del forskningsdata og undersøkelser som understreker betydningen, konsekvenser og kvaliteten på bygdeskolene.

F.eks forskningsprosjekt av Hagen 1992, Kvalsund 2004, Solstad og Thelin 2006, viser til at nedleggelser av skoler fører til mindre tilflytting og uttynning av lokalsamfunnet på sikt. Forskningsresultater viser også til utfordringer knyttet til både fysisk og psykisk helse for barn som er avhengig av skoleskyss. Forskning viser også positive sosiale aspekter knyttet til små skoler.

Det finnes også forskning og erfaringstall på at sparte kommunale utgifter ved å legge ned eller sentralisere skoler tas igjen ved økte transportkostnader og byggekostnader i nye/mottakende skolebygg (Sjølie 2002). Dette er høyst relevant for Verdal kommune, da det planlegges nye skolebygg og nye barnehager med stadig større overkapasitet, for et ukjent hundretalls millioner. Kommunen sitter i dag med velfungerende og nedbetalte bygg, som i denne sammenhengen krever svært liten påkost i forhold.

Hvordan kan det da gi mening å legge ned for eksempel Garnes barnehage for å potensielt spare 1 million i driftsutgifter? Når kommunen samtidig har levert et årsresultat på 48 millioner i pluss og det fortsatt er de minste og svakeste i kommunen innsparingstiltakene skal ramme, fremstår dette direkte umusikalsk.

Det er dessuten statlige midler på trappene initiert av Senterpartiet for de kommunene som ønsker å unngå nedleggelser av bygdeskolene, ved at det gis årlige tilskudd på 500.000,- for å stimulere til opprettholdelse av bygdesamfunn.

Skolen har alt å bety for fellesskapet i lokalsamfunnet i Inndalen. I tillegg til å være en læringsinstitusjon for våre barn, er skolen selve limet for det sosiale fellesskapet, idrettslaget, bygdelaget og har en funksjon som kulturbærer. Selv om bygdeskolen i kroner og ører på papiret kan være dyrere å drive enn større, sentraliserte skoler, ber vi om at våre folkevalgte politikere vurderer grundig skolens grunnleggende samfunnsøkonomiske betydning over tid i det totale regnskapet.

Dersom nedleggelse blir den endelige beslutningen i kommunestyret, vil dette være et tragisk vedtak som vil gi alvorlige negative ringvirkninger både for Inndalen, Verdalssamfunnet og det styrende parti i lokalpolitikken i uoverskuelig framtid.

Vi håper at Senterpartiet stanser denne sentraliseringspolitikken som truer, og lar Garnes skole og barnehage bestå, slik at vi inndalingene kan fortsette å leve og bo, og videreutvikle bygda vår for kommende generasjoner.

Jan Inge Kristiansen

Innflytter i Inndalen og påtroppende leder for Inndal IL og bygdelag