Da vi må vi snakke om tre tema: Fattigdom, økonomi og solidaritet.

Fattigdom

Den økende andelen med fattige bekymre oss i Rødt.

De tre grupper som er mest utsatt er barnefamilier, uføretrygde og minstepensjonistene. 77 % av de enslige minstepensjonistene lever under fattigdomsgrensa.  Det er 140 000 minstepensjonister.

Det er 300 000 uføre over 45 år i Norge, 27,5 % av dem er mellom 62 og 67 år.

Forbrukerøkonomene forteller oss at pris og renteøkningen de siste tre årene utgjør 160 000,- i økte utgifter for en gjennomsnittsfamilie da bør alarmklokkene ringe.

Når 80 % av de som oppsøker matstasjonene i Norge mottar ulike ytelser fra Nav må vi spørre oss om det er nivået på ytelsene det er noe galt med.

Fattigdommen kan reduseres gjennom en politikk som ønsker å løse fattigdomsutfordringene – derfor vil vi i Rødt sammen med SV foreslå at det vedtas en kommunal handlingsplan mot fattigdom i Levanger. Vi ønsker oss også en nasjonal handlingsplan mot fattigdom.

En slik handlingsplan må inneholde konkrete tiltak og virkemidler både på nasjonalt plan og i kommunen.

Rødt vil prioritere dette fordi:

·       Fattigdommen rammer barn, unge, familier, eldre og pensjonister. Den fører med seg ensomhet, dårlig helse og redusert livskvalitet. Utenforskapet som fattigdommen skaper er en trussel mot velferdsstaten.

·       Fattigdommen rammer selvsagt også kommunen. Det er den offentlige fattigdommen. Når Solbergregjeringa valgte å gi skattelettelser på over 30 milliarder til milliardærene, så valgte de å ta midler som kunne blitt brukt til helse og velferd, og å gi disse milliardene til noen få enkelt personer og selskaper.

Økonomi

Den store utfordringen er økonomien. Kommunen har over 3 milliarder i gjeld. Vi kan ikke snakke om politikk og prioriteringer i Levanger uten å snakke om gjelda, rentene og avdragene.

Politikk er å prioritere og velge retning. Det å love nye institusjoner, tjenester og bygg uten å ha en plan for hvordan man skal håndtere gjelda er et sjansespill.  Kommunestyret må finne ut hvordan gjelda skal håndteres før nye store satsninger kan prioriteres.

Solidaritet:

Solidaritet er mer enn et vakkert ord, solidaritet er noe vi må vise i praksis. Solidaritet er å ta vare på hverandre og å stille opp for de som trenger det. Den norske velferdsstaten bygger på fundamentet solidaritet.

Andelen barn og unge som vokser opp i fattigdom har økt fra 3 % i 1998 til 12 % i 2023. Andelen eldre og uføre som sliter økonomisk vokser. Vi vet er at eldre minstepensjonister er i en særlig vanskelig situasjon. Det store flertallet av disse er over 80 år, og de er kvinner.

En verdig eldreomsorg - hvordan får vi det til i Levanger?

En verdig og trygg alderdom er en alderdom med økonomisk trygghet. Derfor er solidaritet og fattigdomsbekjempelse viktig. Når Nasjonalforeningen for folkehelsen slår fast at bare «halvparten av oss er trygge økonomisk», så viser det hvor viktig nettopp dette temaet er.

En verdig eldreomsorg er både et kommunalt ansvar og et ansvar for Storting og Regjering.

Vi vil styrke helse- og omsorgstjenestene i Levanger. Vi ønsker gode og likeverdige offentlige tjenester. Det er en av forutsetningene for en verdig eldreomsorg.

Politikkere må samme med de ansatte og de eldre utvikle og finne nye måter å løse de behovene og utfordringene vi står overfor.

En av de alvorlige folkehelseutfordringene er ensomhet. Politikere kan bidra med å legge til rette for møteplasser og treffsteder som vi innbyggere som kan fylle med aktivitet, innhold og vennskap.

Vi i Rødt vil støtte at eldre kan bo i egne hjemme lengre, og at det opprettes flere plasser på dagsenter, – men dagsenter må ikke brukes som sparetiltak og unnskyldning for å kutte på antall plasser på sykehjem eller andre institusjoner.

De neste 20 årene vil antallet innbyggere med demens dobles, det å være forberedt på dette er viktig både for kommunen og for pårørende. Dersom vi som kommune ikke forbereder oss på at andelen sårbare eldre vil vokse, så risikere vi at syke mennesker står uten den hjelpen og omsorgen som de trenger. Enda flere pårørende vil slite seg ut.

Pårørende har behov for avlastning også  i ferier. Det er ofte det motsatte som skjer. Ferier er krevende for de pårørende fordi kommunen også tar ferie. I Bodø gir kommunen de eldre og de pårørende en sårt tiltrengt sommerferie. De eldre som til vanlig bor hjemme, og som her tett oppfølging av hjemmetjenesten, får et korttids ferieopphold på et helse- og velferdssenter nært sentrum. Ideen til dette tilbudet kom fra de ansatte i kommunen, som så at det var mange slitne pårørende. Dette ble et vinn/vinn tilbud for alle parter. Er dette en ide som vi kan låne i Levanger ?

Det er mange dyktige ansatte i eldreomsorgen som bruker faget og kunnskapene sine til å gi mennesker pleie og en verdig omsorg. Det er synd er at de er for få, og at mange av dem ikke får hele stillinger.

Hele stillinger er viktig for å rekruttere og å beholde dyktige fagfolk. Fagfolk som vi trenger i årene som kommer. Å redusere antall personer som den enkelte bruker må forholde seg til er viktig for kvaliteten på tilbudet.

Få personer å forholde seg til er viktig for trygghet, verdighet og relasjonen. Det er viktig for å kunne oppdage endringer hos bruker og å gi riktig hjelp til rett tid.  Vi vet at mellom 4 – 6 % av eldre over 65 år utsettes for vold og overgrep, – vi vet at her er det store mørketall. En forutsetning for å be om hjelp er at du er trygg på og har en god relasjon til de som er gir deg omsorg. Derfor er hele stillinger viktig.

Vi må også ha en bærekraftig struktur på de tjenestene som kommunen gir, det kan bety at noe av tjenester og tilbud må organiseres på en annen måte enn i dag.

I årene som kommer må Levanger prioritere å betale ned gjeld, og å bruke de pengene vi har klokt. Vi i Rødt vil si nei til å kjøpe tjenester fra private tjenestetilbydere – vi ønsker at kommunens pengene blir brukt i Levanger.