Politikerne i Verdal kommune jubler over suksesshistorien Verdal Bo og Behandlingssenter (VBB). Ingen av dem nevner medaljens bakside, at kommunen i denne prosessen har brutt rikspolitiske retningslinjer for barn og anlegg. VBB ble bygget på kommunens friidrettsbane i en periode hvor det var bestemt at dette anlegget skulle rustes opp til den gang «dagens standard». Prosessen var i gang og kommet så langt at anlegget var lagt ut på anbud da politikerne i en fei kostet dette under teppet og bestemte at det nye Bo og behandlingssenteret skulle stå på denne tomta.

Når politikerne nå jubler over «bonusen» de får etter å ha ferdigstilt VBB, står fortsatt friidretten og Verdals barn og unge uten et friidrettsanlegg. Verdal friidrettsklubb har over flere år arbeidet for å få Verdal kommune til å oppfylle sine plikter overfor barn og unge i Verdal.

Dette har vært en lang og krevende prosess for Verdal friidrettsklubb som drives kun med frivillige. Vi hører mange argumenter mot, og få for. Argumentet som står sterkt imot VFIK er at friidrettsanlegget på Moan og Steinkjer kan benyttes. «De som ønsker å satse, kjører dit det er anlegg». Verdal friidrettsklubb er imidlertid den eneste klubben i Verdal som kontinuerlig over år har drevet rekruttering av yngre utøvere til baneidretten. I tillegg skal anlegget være en erstatning for mosjonister og utøvere fra andre klubber, jamfør plikten til erstatningsanlegg som er en rettighet for barn og unge bosatt i området – ikke kun for organisert idrett. Med andre ord er det ikke kun de satsende utøvere dette gjelder. Flere av våre satsende utøvere har valgt å flytte til nabokommunene for å kunne drive idrett nært et anlegg. Det er også mange flere enn de som satser som er grunnlaget for VFIK sin eksistens, det er bredden vi har i laget. Bredden i VFIK er alle fra 0-100 år. I vinterhalvåret leier klubben Verdalshallen, da er det godt med utøvere på trening. Når våren kommer og utendørstreningene starter trener vi på Moan på Levanger, da mister vi 2/3 av barna og ungdommene våre. DET er realiteten. Foreldre kjører faktisk ikke til nabokommunene med barna sine for å delta på friidrett.

Det andre argumentet er at friidretten bør godta ett mindre anlegg. Det gir ekskludering av mange øvelser som blant annet kastøvelser som trenger gode sikkerhetssoner. Dette gjør at VFIK ikke kan tilby de vanlige friidrettsøvelsene på trening og konkurranser. Dette ekskluderer ungdommer som finner seg til rette i friidretten gjennom øvelser de ikke kan utøve andre steder. Motargumenter her er at kastsoner kan etableres utenfor løp- og hoppdelen. Men da kreves ytterligere areal, så det er ingen argument for ikke å integrere det innenfor en større løpebane i stedet.

Vi kunne fortsatt lenge med argumenter for hvorfor vi gjennom årene har argumentert med, og sagt det vi har gjort. Oppsummert står vi fortsatt for det samme som alltid; Verdal kommune bør oppfylle sine plikter og rette opp brudd på rikspolitiske retningslinjer som ble gjort ved bygging av VBB. Verdal bør også ha et kommunalt friidrettsanlegg som er opp til dagens standard.

Motargumenter kan kommunen bade seg i, mens prisene på nytt anlegg vokser og våre unge flytter ut av kommunen når reising blir for belastende. En eventuelt juridisk prosess blir også langt dyrere når kommunen må rette opp brudd på rikspolitiske retningslinjer de var godt informert om. Vi kan ikke se annet enn at de bevisst må ha valgt å unnlate å følge retningslinjene som ble presentert før planlegging av budsjett og byggestart.

Kalle Glomsaker fra Norges friidrettsforbund var på besøk i Verdal 11. Mai 2023. Hans kommentar var: På 80-tallet spilte de håndball på grus, dere ville ikke tilbydd det til håndballen nå.

Erstatningsanlegg skulle vært del av budsjettet til helsebygget. Plikt til erstatningsanlegg var påpekt i konsekvensutredningen til bygget og alle involverte var orientert. Verdal friidrettsklubb mener at når det nå betales ut bonus, kan ikke den brukes til andre formål før saksbehandlingsfeil og brudd på statlige retningslinjer er rettet opp.

Vil virkelig Verdal kommune stå inne for at arealer tas fra barn og unge, uten at det erstattes?

Ønsker Verdal Kommune å stå inne for at de har begått et brudd på rikspolitiske retningslinjer og motarbeider å rette opp dette?

Skal den sårt tiltrengte frivilligheten i klubben brukes opp på langtekkelige prosesser med kommunen for å få det vi er lovet og har krav på?

Det hører med til en lang historie at Verdal idrettsråd er idretten i Verdal sitt øverste taleorgan. Idrettsrådet har i flere år overfor kommunen lagt frem friidrett som øverste prioritet. Det innebærer at idretten i Verdal offisielt er omforent og står bak denne satsningen. Dette har kommunen også valgt å se bort fra.

Espen Egeland Valseth og styret i Verdal friidrettsklubb