Kvinnehelse generelt, og føde- og barselomsorg spesielt, er hyppig omtalt og diskutert den siste tida, blant annet på grunn av nedleggelse av ABC-klinikken i Oslo og konsekvenser av mangel på helsepersonell. Jeg vil vise fram et eksempel på hvordan god barselomsorg kan gjøres, og hvor heldige vi er som har dette tilbudet på sykehuset Levanger.

Familieambulatoriet ved Sykehuset Levanger utgjør en bitteliten del av et stort helseforetak. I de gamle delene av sykehuset, virkelig godt gjemt bak trapper, korridorer og dører holder de til. På helseforetakets nettsider står det, ganske nøkternt, at Familieambulatoriet tilbyr «veiledning, støtte og oppfølging til deg og din familie som går gjennom en utfordrende periode i livet […] under graviditet, i barselperioden og i småbarnsperioden».

Å skulle gå gjennom et andre svangerskap etter en erfart fødselsdepresjon, var en skremmende opplevelse for meg. Gynekologstoler og barselopphold forbandt jeg med vanskelige opplevelser. Sykehuset framsto derfor som skummelt og utrygt. Takket være fastlege og kommunal jordmor ble jeg satt i kontakt med Familieambulatoriet, et tilbud jeg ikke kjente til fra før. Og det ble starten på det som for meg opplevdes som et ankerfeste i gapet mellom fastlege, jordmor og kommunal helsestasjon på den ene siden og sykehuset, med gynekologisk avdeling, føde og barsel på den andre.

Med Familieambulatoriet fikk jeg

  • -          Et ansikt å forholde meg til i en veldig vanskelig og skummel tid

  • -          Følelsen av å ha et sikkerhetsnett i tilfelle jeg skulle bli syk denne gangen også

  • -          En samtalepartner som lyttet, trygget og hjalp meg å rydde i et tankekaos

  • -           Håndfaste, klare avtaler som trygget og beroliget

  • -          Et smil og noen vennlige ord på venterommet og ved gynekologstolen som hadde med seg så mange vonde og vanskelige minner

  • -          SMS-er med et smilefjes og en bekreftelse på at noen husket meg

  • -          Et kjent ansikt blant mange ukjente inne på operasjonssalen

  • -          En klar og tydelig stemme som kjente meg så godt at hun formidlet hva jeg trengte når jeg ikke var i stand til å uttrykke det selv

  • -          En sømløs kommunikasjon mellom lege, helsestasjon, ambulatoriet og gyn/føde

Ved god hjelp av Familieambulatoriet fikk jeg tillit til at det kunne bli annerledes denne gangen. Og det ble det.

Dette innlegget er ment som en hyllest til dyktige fagfolk og gode medmennesker; fastlege, kommunal jordmor og helsestasjon, gynekologer, jordmødre og barnepleiere på føde/barsel og andre som vi har møtt i små og store øyeblikk det siste året. Takk for jobben dere gjør. Og til Marianne på Familieambulatoriet. Møtene med deg blir med meg resten av livet. Tusen takk!

Men innlegget er også ment til ledelsen og styret i helseforetaket, til helseministeren og andre politikere, til alle som er engasjert i kvinners helse. God svanger-, føde- og barselomsorg er viktig for å ta vare på mødre, fedre, barns og familiers helse. Familieambulatoriet er kanskje en bitteliten del av et stort helseforetak. Men for meg, og helt sikkert mange flere, har de utgjort en viktig forskjell i mitt liv og for min helse. Det er det verdt å ta vare på!