SV, ved Gunnar Løvås, har fremmet en interpellasjon til  kommunestyremøtet i Levanger den 16.02.22. Enda en gang blir ordfører og flertallet i kommunestyret satt i skammekroken. Og det er helt unødvendig, dette er en sak som burde vært lagt død. Vi i Rødt Levanger forstår ikke hvorfor flertallet i kommunestyret ønsker å påføre seg selv dette politiske og moralske nederlaget gang på gang.

Da barnetrygda ble innført i Norge i 1946 – som den første universelle trygdeordningene – var den uavhengig av klasse, bakgrunn og inntekt. Alle fikk den samme barnetrygda. Det er derfor et paradoks at flertallet i Levanger kommunestyre har vedtatt at denne ordningen ikke skal gjelde for de med lavest inntekt. De som tjener så lite at de får sosialhjelp, de skal ikke få barnetrygd.

Lars Einar Karlsen

Barnetrygda vurderes av flertallet i kommunestyret til å være inntekt til forsørgeren, noe som kan brukes til avkortning i utbetalt sosialhjelp. Dette er stikk i strid med hva som var meningen med den opprinnelige ordningen. Trønder Avisa hadde en reportasje i høst om hvordan det å bli fratatt barnetrygda opplevdes for en alenemor – den reportasjen ga oss i Rødt mer enn grunn nok til å fortsette å arbeide for at barnetrygda skal være en universell rettighet for alle barn.

Kim Daniel Svendsen

Denne praksisen som det politiske flertallet i Levanger står for, er så politisk belastende og så i strid med tanken bak barnetrygda, at Regjeringen har sett seg nødt til å gripe inn. Selv Senterpartiet som vanligvis er veldig for å delegere makt og myndighet til kommunen ser at dette ikke går lenger. Og at det er nødvendig å ta grep.

Det er nå vedtatt at fra 1. september 2022 skal alle kommuner behandle barnetrygda som en reell universell ordning. Med andre ord: Praksisen i Levanger blir ulovlig.

Rødt, Arbeiderpartiet, SV og flere andre har tatt opp denne saken gang på gang. I en kort periode fikk de som mottar sosialhjelp beholde barnetrygda i Levanger, men så snudde flertallet bestående av SP, Høyre, Frp og Krf. Argumentet var den dårlige kommuneøkonomien, den skulle bedres ved å ta fra de som har minst. Nå viser det seg at økonomien ikke er så dårlig likevel. Da ville det vel være logisk å gjøre om på beslutningen?

Så da blir spørsmålet fra oss i Rødt Levanger: Gunnar Løvås ( SV) sin interpellasjon er en mulighet for flertallet til å endre holdning, til å komme seg ut av den politiske og moralske skammekroken de står i. Det er derimot ingen skam å snu! Vil de benytte seg av denne muligheten? Eller vil de vente til regjeringa tvinger dem til å endre praksis?

Lars Einar Karlsen

Kim Daniel Svendsen

for Rødt Levanger