Kommentar til Jon Ketil Vongravens innlegg i avisen om årsaken til at Levanger kommune sprenger budsjettet. Levanger kommune har etter mitt syn gjort mye bra i eldreomsorgen:

De har bygd nye institusjoner før de har flyttet ut brukere fra de gamle

Ordføreren har vist at han kjenner til fjellregelen «vend i tide, det er ingen skam å snu» ved å gå inn for at en del plasser ved Skogn helsetun åpnes på nytt. Flere kommuner har etter mitt syn noe å lære av dette. Samtidig har de skaffet til veie flere nye fastleger, noe som sikrer god legedekning ved de nye institusjonene, samtidig som dette fører til at beboerne i kommunen får oppfylt sin lovfestede rett til å bytte fastlege.

I Verdal er denne rettigheten dårlig ivaretatt, men det er ingen ting i veien for at verdalinger bytter fastlege til en lege i Levanger

Allikevel føler jeg

behov for å kommentere noen av Vongravens punkter. Han skriver blant annet følgende: Kommunene skal ta over et større ansvar for behandling av sykehuspasienter. Dette vil føre til at de stilles større krav til de helsetjenestene i kommunene. Samtidig øker antallet eldre, og stiller større krav til kapasiteten i eldreomsorgen.

Levanger har gjort mye bra innenfor eldreomsorgen, mener Tor-Finn Granlund. Blant annet da ordfører Robert Svarva innså at «det var ingen skam å snu» og gikk inn for å åpne en del sykeheimsplasser ved Skogn helsetun.

Det siste er ingen hemmelighet. Statistisk sentralbyrå har i sine beregninger for aldersfordeling i kommunene for lengst vist at antallet eldre i kommunene vil øke. Kommunene må ha visst dette lenge. Kommunen satset på å bygge ut flere boliger for heldøgns omsorg og pleie. Etter mitt syn er dette sløsing.

Jeg bor i en bolig med livsløpsstandard i sentrum av Verdal, og mener at jeg kan få heldøgns omsorg og pleie her, og når tiden kommer ikke skal flyttes til en tilsvarende bolig i kommunal regi som til alt overmål blir mye dyrere for meg. Dette gjelder utvilsomt flere eldre. Når jeg trenger det, vil jeg trilles ut til en sykeheim.

Det er flere sykeheimsplasser vi trenger.

Vongraven hevder at kvalitet er vanskelig å måle. Dette er feil. Fylkesmannen ved fylkeslegen måler dette stadig vekk, ref systemrevisjon i Verdal kommune vedr. manglende risikovurdering ved utflytting av brukere fra Ørmelen bo- og helsetun. Kanskje Levanger kommune kan lære noe av hvordan revisjonen ble gjennomført hvilket avvik (lovbrudd) som ble avdekket, og hvordan avviket ble lukket. Dette er offentlige dokumenter som Verdal kommune skal kunne sende dere.

Levanger kommune måtte i 2017 betale 5 millioner kroner til helseforetaket fordi at kommunen ikke kunne ta imot utskrivningsklare pasienter. Dette er hjemlet i lov om kommunale helse- og omsorgstjenester som kom i 2012.

Etter mitt syn har kommunen har god tid til å forberede seg på dette. NAV bruker et begrep: «Restarbeidsevne», som skal utnyttes før vi pensjoneres. VG skrev for mange år siden: «Kanskje er det bra at vi slutter i jobb mens vi fortsatt har resthelse til å ta vare på oss selv?»

Det fremstilles ofte som at eldrebølgen er en bølge. En bølge er noe som går tilbake. Det som vil skje er at vi får flere eldre, og dette vil ikke gå over.

Tor-Finn Granlund