Nestvold II på 15 mål er besluttet skal bedre kornsituasjonen i Europa. Er det realistisk å tenke at det er Verdal, med skarve 15 mål jord ved Nestvold som skal motkjempe verdens kornsituasjon? Området har siden 2011 vært regulert til boligformål. Eieren av området har i lengre tid ønsket å selge området til det seriøse og ansvarlige boligutbyggerfirmaet Stiklestad Eiendom AS. Dette ønsket har derimot Senterpartiet overkjørt og trenert til tross for grunneierens ønske.

Senterpartiets fascinasjon for jordvern og frykt for det nye og ukjente er derimot ikke noe nytt. Dessverre føyer denne saken seg inn i en lang rekke av kontraproduktive vedtak under Senterpartiets politiske ledelse i denne perioden. Mer skremmende er den destruktive holdningen for samfunnsutvikling og vekst som kommer til syne. 27. mai hadde Senterpartiet ved Leif Johan Berg en nettartikkel på Innherred hvor Berg redegjør for Senterpartiets noe hanglende argumentasjon for Nestvold II. Berg påstår der blant annet at:

«I løpet av Aps styringsperiode i verdalspolitikken fra 1990 til 2019 har Verdal blitt en verstingkommune på nedbygging av dyrkajord. I Trøndelag er det bare Trondheim, Melhus og Ørland som er verre.»

Det Senterpartiet så beklageligvis også ikke ser ut til å ha forstått er at denne såkalte «verstingperioden» er en av de største og mest suksessrike vekstperiodene som har foregått i Verdal siden Akers etablering på 1970-tallet. Sjelden har så mange flyttet til Verdal, og sjelden har så mange arbeidsplasser blitt skapt, men det skjedde i den perioden.

Hvor lenge skal vi måtte utstå en slik mangel på proaktivitet og stabilitet? Neste år er det valg. Verdal kommune har store potensialer og muligheter, skriver Tor Martin Nordtømme i Verdal Ap

Veksten kan sees i direkte sammenheng med den store suksessen av omstillingen i næringslivet i Verdal på begynnelsen av 2000-tallet, gjennom realiseringen av Verdal Industripark. Verdal kommune hadde ved inngangen av år 2000 et innbyggertall på 13.644. Den 6. juni 2021, passerte Verdal 15.000. innbyggere. Det tilsvarer en innbyggervekst på 1356 personer siden år 2000. Om man legger til grunn Verdal kommunes innbyggertall, konkurransesituasjon med omkringliggende kommuner med større sysselsettingsmuligheter innenfor offentlig sektor, har Verdal i perioden 2000-2021 en ny vekstperiode som kan sammenlignes noe med den plutselige befolkningsveksten Verdal kommune opplevde da Aker etablerte seg her i 1970. Tilflyttingen og de nye arbeidsplassene fordret boliger, og en aktiv boligpolitikk som også gikk på bekostning av landbruksjord rundt Verdal by. De fleste kapitalistiske byer og samfunn opplever som regel vekst og utvidelse. Alternativet Verdal har stått ovenfor flere ganger er industridød og fraflytting. Jeg sender ballen tilbake til Berg og Senterpartiet og minner om at sist Senterpartiet styrte Verdal kommune uten Arbeiderpartiet, havnet vi i Robek som følge av vanstyret på 1990-tallet. Arbeiderpartiet gikk til valg på å rydde opp i 1999, og at Senterpartiet senere hadde varaordføreren og et samarbeid med Verdal Arbeiderparti i den såkalte «verstingperioden», som fungerte godt.

Brynjar Farstad ved Stiklestad Eiendom uttalte ovenfor Innherreds nettutgave 25 mai at:

«Det er katastrofe for oss, og det får en stor økonomisk konsekvens. Vi hadde oppstartsmøte med kommunen i januar basert på gjeldende kommedelplan, og administrasjonen sa at det var bare å fremme planinitiativet» […] Farstad mener at vedtaket kan føre til at boligkjøperne kan gå til andre kommuner. Han synes den manglende forutsigbarheten er ille»

Dette taler for seg selv. Jeg forstår Farstad sin frustrasjon godt, Farstad er heller ikke alene i å mene dette. Senterpartiets vedtak er kostbart og særs kontraproduktivt. Flere i næringslivet i Verdal har tatt kontakt og uttrykt skuffelse for mangelen på forutsigbarhet og det særs lite proaktive og passive forholdet til samfunns- og næringsutvikling ledelsen i Senterpartiet har. I verste fall blir utbyggerne tvunget til å gå til det omkringliggende kommunene.

Hvorfor skal den politiske ledelsen i Verdal kommune tilrettelegge for vekst i omkringliggende kommuner og ikke i sin egen? En kan jo stille seg spørsmål om hva slags visjon Verdal Senterparti egentlig har for Verdal kommune. Er det at det skal være vanskelig og uforutsigbart for utbyggerselskapene i Verdal å drive næring? Eller at det skal være lettere for bedrifter i Verdal, og bedrifter som ønsker seg til Verdal, å slå seg ned ved Røra næringspark?

Kampen om innbyggerne i Innherredskommunene er sterk. Det har vist seg i konkrete resultater at næringsutviklingspolitikken har vært nøkkelen for å lykkes med samfunnsutvikling i Verdal. Senterpartiet slår inn på en annen vei for Verdal - bort fra «Næringslivets Favorittkommune», som var og er Arbeiderpartiets målsetting, basert på en tradisjonell og solid sosialdemokratisk forståelse for samfunnsutvikling hvor arbeid er mer enn bare arbeid. Gjennom arbeid realiserer vi oss, utvikler oss og utfolder oss. Vi bygger «hele mennesket» slik Nils Arne Eggen presiserte det. Gjennom arbeid skapes det verdier. Verdiene fordeles så rettferdig som mulig slik at så mange som mulig skal kunne leve det gode liv og ha samme muligheter til å delta i samfunnet. Nærings- og arbeidsplassutvikling er derfor et viktig og bærende element i den sosialdemokratiske samfunnsfilosofen, da verdiskapning også generer skatteinntekter til velferdsstaten og velferdsproduksjon.

Aker Solutions har gjennom flere medieoppslag kringkastet flere kontrakter og anbud i tiden fremover. Det snakkes om full sysselsetting og nyansettelser. Mange vil mest sannsynlig flytte til Verdal. Hvor skal de bo om vi ikke skal kunne bygge hus og leiligheter? Nesset i Levanger? Straumen i Inderøy? Markedet, altså folket bestemmer. Vi må å rigge oss for vekst, og bygge, for vekst. Ordfører Fikse har selv ytret begeistring i media for Akers kommende prosjekter, men han og ledelsen i partiet slår samtidig under beina for boligutbygging i Verdal. Er det slik Verdal Senterparti rigger seg for vekst og utvikling i Verdal?

Verdal Arbeiderparti er garantisten for gode rammevilkår og en forutsigbarhet for næringslivet og en stabil og kontinuerlig utvikling av Verdal industripark. Verdal Arbeiderparti har gjennom styringen av kommunen tilrettelagt for vekst og en forutsigbar utvikling siden 1999-2019 og gjennom den politiske styringen av kommunen tatt mål av seg på å være en seriøs samarbeidspartner med næringslivet. Med Senterpartiet overkjøres den kjente stabile retningen. Flere spør seg hva som blir neste viktige reverseringssak for Senterpartiet eller neste u-sving.

Hvor lenge skal vi måtte utstå en slik mangel på proaktivitet og stabilitet? Neste år er det valg. Verdal kommune har store potensialer og muligheter. Om nærings- og samfunnsutvikling er en bil, er ikke cluet å slå av tenninga og gå ut av bilen. En skal ha handa på rattet. Og kjøre fremover!