Hei, Per Anker Johansen

Jeg må åpne med å si takk for den høyst ufortjente tittelen «Røsten fra nord». Den så jeg ikke komme. Men jeg nøyer meg med «innfløttarn».

Derimot er det veldig overraskende at det faller deg tungt for brystet at du opplever meg som sutrete. Det viser vel egentlig bare at du ikke har knekt koden på oss nordlendinger under dine opphold der i løpet av din oppvekst.

Vi nordlendinger er sutrete. Våre kulturelle hjørnesteiner er bygget på å sutre, og vi er forbanna stolt av akkurat det. Se på Arthur Arntzens «Oluf»-karakter, hvor han skildrer livet i Raillkattlia som slitent, karikert og med røft språkbruk. Han klager på snømåking, damene, hvor mye juling han har fått, at vi ikke har nok fisk og at været har blåst sauene på havet.

Forsøker du å formidle til en nordlending at du har det ille, så kan du banne på at nordlendingen har opplevd det verre. Ta ditt eksempel på at du ikke hadde så en tannlege før du var 12 år. Det er jo et nydelig bilde på at ikke alt var bedre før.

Sier du til en nordlending at mora di har fått kreft, så kan du banne på at nordlendingens mor har hatt mer kreft, og samtidig under egenbehandlingstida dro opp skreimølja til alle de åtte ungene hun hadde, fordi gubben var på lofotfiske.

Det er dette som gjør nordlendingen patriotisk og til den perfekte humørsprederen. Fordi han legger på historien sin for å vise deg at i all elendighet, så er det alltid som har det verre. Det er nok ikke alltid en trøst, men du kommer i verste fall unna samtalen med et smil.

Tidligere i min spalte refererte jeg til en av Europas beste kontrabassister, Knut Erik Sundquist, som en gang sa «Humor er når vi gjør noe folk ikke venter, et overraskelsesmoment. Nordnorsk humor er humor som ikke tar seg selv så høytidelig. Det er å flire av seg selv, ikke raljere over andre. Jeg flirer mye når jeg drar rundt omkring sammen med folk». Og det er akkurat det vi gjør. Vi ler av all vår elendighet, samtidig som vi hoverer om at alt er, og alltid har vært verre i nord. Men i kjent Arthur Arntzen-filosofi er det alltid noe alvor bak en god og morsom historie.

Visste du for eksempel at snømåking er grunn nummer en for at eldre menn får hjerteinfarkt i nord? Det har jeg fra en god legevenn av meg, som også udokumentert mente at høyt blodtrykk ofte kom av all pratinga og maset til kjerringa. Den siste får du av meg reseptfritt til fritt bruk.

Du har jo derfor veldig rett i at Nord-Norge er «spenningens land», fordi folk der oppe alltid har noe de plages med. Og ut fra spenning får man også sutring. Jeg skulle ønske det var mulig å treffe din bestemor, som ifølge deg «skulle snakka t mæ». Hun hørtes ut som en dame jeg hadde kommet utrolig godt overens med, hvor vi hadde snakka om hvordan alt var bedre før. Jeg er sikker på at vi hadde vært enige om at til og med været var bedre før.