Man skal være forsiktig med hva man poster, publiserer og legger ut i dag. Det finnes hundrevis av fallgruver. Selv om du i det hele tatt ikke hadde den fjerneste anelse eller agenda for at noen skulle føle seg krenka eller brydd, så har vi alle vært der at noen har reagert og tolket ting litt feil. Det er kjempelett å tolke ting i verste mening.

I dagens Innherred kunne man lese et rasende innlegg, signert «Gammel dame med god hukommelse», som lot seg forarge så mye av et karusellnavn at hun like gjerne sendte inn et leserinnlegg om akkurat det.

Innlegget kan du lese her. Gidder du ikke det kan jeg i korthet oppsummere det i en setning for deg:

En gammel dame reagerte kraftig på at Hugos Tivoli hadde oppkalt sin nye karusell for «Tsunami», fordi hun mente det ga assosiasjoner til naturkatastrofen i Thailand i 2004.

Nå aner vi ikke om hun eller noen i nær relasjon til henne ble direkte eller indirekte berørt av naturkatastrofen, utenom det generelt følelsesmessige aspektet – som for øvrig en hel verden kjente på. Men her må det være rom for å gi Hugos Tivoli – også kjent som Levangers stolthet – litt «slack», som vi unge sier.

Nordlending og journalist Kent-Einar Myrengs spalte om alt og ingenting som rører seg rundt i hans kaotiske hode.

Hugos Tivoli var heldigvis raskt og profesjonelt på banen og beklaget hvis noen skulle føle seg støtt av deres nyeste karusellnavn. Smart og riktig av Ida Johansen, som er daglig leder ved Hugos Tivoli.

Men la oss nå se på dette naturfenomenet «tsunami». Tsunami er en monsterbølge som oftest oppstår etter et jordskjelv ute til havs. Altså like naturlig som orkan, tornado, hetebølger, storm, skogbrann eller torden og lyn. Jeg prøver på ingen måte å snakke ned den ufattelige tragedien som fulgte etter naturkatastrofen i 2004, men vi må leve med at noen kaller opp en fartsfylt attraksjon etter et naturfenomen.

I Tromsø heter eksempelvis basketballaget, som har herjet i toppen av øverste divisjon for menn i flere tiår, Tromsø Storm. Det er ingen etterlatte fiskerfamilier som har reagert på at et basketlag har oppkalt laget sitt etter uværet som har tatt livet av flest nordlendinger opp gjennom historien. Det er ingen nordlendinger som sitter stille på Ullevaal når «bølgen» går gjennom publikum, selv om 25% av den mannlige befolkningen i Nord-Norge omkom på havet i mellom 1845–1860.

Hvert år dør mellom 6.000 og 24.000 personer av lynnedslag på verdensbasis, men likevel er AC/DCs mest populære låt «Thunderstruck», årets sommerblockbuster på kino heter «Thor: Love and Thunder» og nevnte låt av rockebandet er også inngangssangen til Rosenborg på Lerkendal.

Det kan da ikke være sånn at en spennende og fartsfylt ny karusell på Hugos Tivoli må hete «frisk bris» fordi alt annet velter rododendronen til denne gamle dama på hennes franske balkong.

Det hadde vært noe helt annet om Hugos hadde lansert en ny karusell kalt World Trade Center eller Bataclan, som begge er knyttet til terrorhandlinger. Eller Alexander Kielland eller Sleipner, som er linket til ulykker med menneskelig eller teknisk svikt, som kostet menneskeliv. Det hadde også vært usmakelig å dikte opp artistnavnet «Scandinavian Star» til den neste store soloartisten fra Norge.

Hadde Hugos Tivoli sommeren 2005 lansert en karusell ved navn «Tsunami» hadde nok også jeg stusset på valget, men 2004 er hele 18 år siden. Ikke at tid leger alle sår, men vi kan ikke ha en fredning av navn på alt som kan linkes til en dødelig katastrofe. Spesielt ikke når det er snakk om et naturfenomen.

Jeg er «bare» 34 år gammel på strømpen, men jeg husker også veldig godt tsunamien i Thailand. Og i løpet av de siste 100 årene har mange millioner menneskeliv gått tapt som følge av naturkatastrofer. Jeg kan nevne kjapt bare et par stykker som jeg tilfeldigvis kom på nå.

- 1935 – Pakistan opplever et jordskjelv som kostet mellom 30.000-60.000 liv.

- 1942 – India blir herjet av en syklon som koster nærmere 33.000 menneskeliv.

- 1970 – Enda en syklon herjer i både India og i Pakistan, som tar over 300.000 menneskeliv

- 1988 – Året jeg blir født, tar et jordskjelv i Armenia 25.000 liv.

Jeg slenger også på flommen som tok rundt fire millioner menneskeliv i Kina i 1931. Siden det er den aller største naturkatastrofen som er dokumentert.

Det finnes hundrevis av andre også. Så se opp for Bokskred-salg hos Norli, brennhete tilbud hos Elkjøp, lynsalg på nettsidene til H&M eller stormende priser hos Rema 1000.

Da har befolkningen nå en mal til fremtiden når både Hugos Tivoli, Arctic Race, Olsokdagene eller Vømmølfestivalen oppkaller en trasé, en scene, en karusell eller noe annet opp etter noe som helst som kan vekke assosiasjoner til noe historisk.

For vi må for all del ikke ta alt i verste mening. For i 99% av tilfellene er det jo ikke ment slik. Man skal igjen ha lav terskel for å si fra, men vis meg den tiåringen som blir gira når Hugos Tivoli neste år lanserer sin halsbrekkende attraksjon ved navnet «flau vind: karusellen som gir krusninger over havflaten», som beaufort-skalaen beskriver det som.