Over 100 arbeidsplasser vil forsvinne fra Ytterøy om to år. Da flytter hjørnesteinsbedriften Ytterøykylling til Røra. Et omstillingsarbeid er satt i gang for å skape nye bedrifter og arbeidsplasser i øysamfunnet. Mandag kveld var det et meget godt besøkt oppstartsmøte for omstillingen. Nesten en firedel av Ytterøys innbyggere hadde tatt turen til samfunnshuset. Med stort engasjement satt de rundt bordene og kastet fram ideer om hva som kan være verdt å satse på i tida som kommer. Det mangler ikke på viljen.

Roger Rein er ansvarlig redaktør i Innherred.

– Målet er at Ytterøy skal være et livskraftig lokalsamfunn i generasjoner framover, sa ordfører Anita Ravlo Sand etter at hun hadde redegjort for hvordan kommune og fylkeskommune vil ta del i omstillingsarbeidet som nå er i gang. Det er en uttalelse som forplikter. Det vet selvfølgelig ordføreren. Levanger kommune må nødvendigvis ta en lederrolle og stå på for Ytterøy framover. Det bør være jobb nummer en.

Hvis ordføreren hørte det samme som meg gjennom mandagens samling, er hun sikkert også enig i nødvendigheten av større fleksibilitet og en langt mer positiv holdning fra myndigheter på ulikt nivå som får til behandling sakene som ytterøyningene ønsker å jobbe med. Felles for flere av ideene som legges på bordet er at de føler seg motarbeidet av dem som burde ha vært støttespillere.

Ulike regler og interesser har stått i vegen for Jan Lyng, som i flere år har arbeidet for å få drift igjen i kalkbruddet. John Arne Sand fikk nei da han ville bruke sin idylliske eiendom ved sjøen til å utvikle turismen på Ytterøy. Dagrun Myhr har ikke akkurat følt at tempoet har vært satt opp da hun ville overta det gamle kommunehuset og utvikle overnattings-tilbud. Ole Christian Norvik ser mange muligheter innenfor havbruk, men forstår nok også godt hva slags utfordringer han har i vente når tillatelser skal hentes inn. Dette var bare for å nevne noen av det jeg selv fanget opp i løpet av mandagskvelden.

På ulike måter har kommune, fylkeskommune og statsforvalteren lagt det som oppfattes som kjepper i hjulene for entreprenørene på Ytterøy. Skal øysamfunnet lykkes i sine mål kan det ikke fortsette på den måten. Det holder ikke å si «tja», når det de trenger er et rungende «ja»!

(Lederkommentar i Innherred 3. mars 2022)