I høst er det nøyaktig 50 år siden Aker Verdal ble etablert. Dette har lokalavisa markert med en artikkelserie i førjulstida. Her forteller Erling Bergh om etableringen og det første tiåret ved Aker Verdal, og hvordan gigant-bedriften har preget Verdal og Innherred. Samme dag som tredje artikkel i serien sto på trykk på lørdag, kunne vi løfte fram en av de største nyhetene ved verftet noen gang: Nye kontrakter for 50 milliarder kroner er signert i Aker-systemet. I Verdal skal fire stålunderstell og to topsides bygges.

Før helga fikk Lions Verdal bolystprisen - fullt fortjent! Utfordringen får gå til Aker, kommunene, frivilligheten og øvrig næringsliv: Hvordan legge til rette for å skape enda mer bolyst på Innherred, skriver redaktør Espen Leirset.

Aker Verdal ble bygget på restene av et havarert industri-eventyr, den såkalte Hafslund-skandalen på 1960-tallet. Myndighetene sørget for å gjøre industriområdet på Ørin klart, men det lå brakk inntil Ellingsen Mek. overtok i 1969. I desember 1972 overtok Aker det ganske ferdige anlegget. Det markerte starten på forvandlingen av Verdal fra landbruksbygd til industribygd. Nå står verftet overfor kanskje sin største opptur. Direktør Erik Stiklestad omtaler det som den største dagen i Akers historie. Ei ny produksjonslinje skal bygges. Dette er meget positivt for næringslivet på Innherred.

Det er oljeselskapet Aker BP som har tildelt den rekordstore kontrakten til Aker Solutions. Men bakom ligger politiske beslutninger, nemlig den store oljeskattepakken som ble innført under pandemien av Solberg-regjeringen. Oljepakken ble så gunstig at den er blitt politisk kontroversiell. Men for Aker er det godt nytt. Nå blir den største utfordringen å få tak i folk til verftet på Ørin. 100 er ansatt det siste året. Neste år er planen 200 til 250 nye.

For å lykkes, er Aker avhengig av å få folk til å flytte til Innherred. Det må være attraktivt for folk fra Trondheim og andre landsdeler å flytte hit, sier Erik Stiklestad. Dette er gode toner. Kanskje bør Aker utfordres til å engasjere seg i dette arbeidet mer enn i dag? Verftet må selvsagt være best i det de gjør, i internasjonal konkurranse. Men kanskje kan Aker engasjere seg enda mer i å skape bolyst og et godt lokalsamfunn rundt seg? Fordi det også vil være bra for verftet selv.

Før helga fikk Lions Verdal bolystprisen - fullt fortjent! Utfordringen får gå til Aker, kommunene, frivilligheten og øvrig næringsliv: Hvordan legge til rette for å skape enda mer bolyst på Innherred?