Det pågår en høyst uvanlig og spesiell rettsak i Trøndelag tingrett denne uka: Her synliggjøres en trøndersk mediekrig. I hovedrollene er det store samfunnsprofiler som Bjørn Arild Gram, Kolbjørn Almlid, Per Axel Koch, Steinkjer-ordfører Anne Berit Lein og eks-redaktørene Arve Løberg og John Arne Moen. Krangelen dreier seg om to bedrifter som tidligere var venner, men som nå har blitt uvenner.

Trønder-Avisa og Polaris samarbeidet tett og var venner fram til etableringen av Mediehuset Innherred i 2015. Men i retten framkommer det at etableringen av Mediehuset Innherred gjorde samarbeidet dårligere. Trønder-Avisa var ikke blide på det de oppfattet som en ny og sterkere konkurrent.

Det har blitt hevdet i retten denne uka at Trønder-Avisa var i ferd med å gå konkurs i 2017. Da var Polaris Media superaktuelle som hovedeier i den Steinkjer-baserte avisa. Men i ellevte time kom styreleder Kolbjørn Almlid opp med en ny partner, nemlig Oslo-baserte Amedia. Det store aviskonsernet fikk bli ny hovedpartner, og kjøpte seg opp i avisa. Polaris protesterte. De mente Trønder-Avisa løp fra gamle avtaler og brøt god forretningsskikk med å invitere Amedia inn. Dette fikk også Polaris rettslig medhold i, i en tidligere tingrettsdom. Til tross for den rettslige kjennelsen, nekter Trønder-Avisas eiere å selge aksjene til Polaris. Dette er bakteppet for denne ukas rettsak, som vil avklare om Amedia eller Polaris skal ha en større eierpost i Trønder-Avisa.

For Mediehuset Innherred er denne saken ekstra pikant. Lokalavisa står i sentrum av det som har utviklet seg til å bli uvennskap mellom Trondheims-baserte Polaris og Steinkjer-baserte Trønder-Avisa. En ting virker klart: Det settes ikke punktum for denne konflikten når rettssaken er over. Mediekrigen fortsetter på Innherred. For leserne er ikke dette nødvendigvis en ulempe. Aviskonkurranse skjerper oss som lager avis. Forhåpentlig gir dette de som bor på Innherred et bedre medietilbud enn de ellers ville hatt.

For ordens skyld: Mediehuset Innherred er eid av Polaris Media. Innherreds ansvarlige redaktør begynte i jobben i 2022, og jobbet som journalist og mellomleder i Trønder-Avisa i perioden 2007–2012.