Hvilken gave skal jeg gi meg selv til jul? Det blir ikke noe materielt. Gaven til seg selv må være noe som er med og utvikler deg som menneske. Som tar deg ikke bare et skritt videre i livet. Det må være et skritt som du føler har betydning.

Tanken falt meg i hu da jeg leste et innlegg på Midt-Norsk debatt. Skrevet av redaktør, nakenbader og lykkelig småbruker Stig Arild Pettersen. Egentlig var det skrevet som et svar på en Adressa-kommentar. Pettersens snuoperasjon i livet var flyttingen fra et hektisk storbyliv til et småbruk utenfor Molde. Nå filosoferer han rundt verdivalget, og gjør seg tanker om mennesker han har møtt og møter:

«Er du ikke redd for å ikke finne likesinnede?» spurte ei venninne, som i likhet med meg har utdannet seg ved et av verdens beste universiteter. Hva slags venner skal en med fancy mastergrad finne på bygda? Men det var nettopp det jeg var lei av i byen: Alle jeg omgikk tenkte som meg, de hadde samme type utdanning og jobber, lo av den samme humoren, stemte på de samme partiene, drakk den samme petnaten og kverna den samme hipsterkaffen. Jeg levde i en boble. På bygda har man ikke det privilegiet å bare kunne omgå folk som ligner en selv. For oss som ikke frykter å bli utfordret, er det en gave. Å møte mennesker som har annen livserfaring, andre interesser og andre meninger, gjør meg til et bedre menneske.

Jeg likte og kjente meg igjen i det han skrev. Gaven det er å få oppholde seg i et miljø der du møter all verdens forskjellige mennesker. Som utfordrer deg på mange ulike plan, og som er med og former deg som menneske.

Jeg har ikke noe behov for å flytte på meg. Jeg bor midt i småbyen med nære relasjoner til bygda. Men, det å gi seg selv mulighetene til å bli enda bedre kjent med mennesker, miljø, historier og geografi i nærmiljøet er det alltid rom for.

Min største opplevelse i året som snart har gått er det som startet som et stunt og endte i et eventyr: Da redaktøren gikk veglangs som«Rein på rømmen». En opplevelse langt utover det jeg klarte å formidle til deg som leser.

Jakten på inspirasjon til mitt neste eventyr er min julegave til meg selv. Oppfordringen blir: Hvis du får sjansen på noe lignende. Grip den!

Med det ønsker jeg deg en god og tankefull jul.

(Lederkommentar i Innherred 23. desember 2021)