Et flertall av trønderne vil beholde ett Trøndelag. Det viser en meningsmåling som er gjort for Adresseavisen og NRK. I den grad noen svar er oppsiktsvekkende i målingen, handler det om den store forskjellen i oppfatning mellom nordtrønderne og sørtrønderne. Mens et stort flertall i sør går god for sammenslåingen, er det langt større tvil i nordfylket. Nesten halvparten i gamle Nord-Trøndelag mener det var feil å slå sammen fylkene.

Roger Rein er ansvarlig redaktør i Innherred.

Svarene er ikke overraskende. At den som ser på seg selv som en storebror er positiv til en utvidelse er veldig naturlig. Det var akkurat det samme vi så da Levanger og Verdal på samme tid diskuterte kommunesammenslåing. Mens 70 prosent av levangsbyggen stemte ja, var det 70 prosent av verdalingene som sa nei. I Sør-Trøndelag og i Levanger mente folk at de hadde alt å vinne, lite på å tape, med å gå sammen med en skeptisk lillebror.

Her er svarene som ble gitt i undersøkelsen.

Nå ble det aldri noen folkeavstemning om Stor-Trøndelag, som mange kalte det da debatten gikk som mest for seks-sju år siden. De som styrte fylkene ville ikke høre om folket var enig med dem. Sannsynligvis var motstanden i nordfylket enda større den gang enn det som kommer til uttrykk i dag.

Likegyldighet. Men, gjort er gjort, og spist er spist. At et flertall både i nord og sør når vil gå videre i lag bør heller ikke overraske. For folk flest er fylkeskommunen og fylkespolitikerne bortimot usynlige i hverdagen. Selv om det er stemmer der ute som mener at ikke noe er blitt bedre i nordfylket etter sammenslåingen, trekker nok de fleste bare på skuldrene når fylkestinget nevnes. Heller ikke de av politikere som var imot et storfylke er revansjesugne. Etter å ha brukt år på å prøve og utvikle en trøndersk politisk identitet, frister det nok ikke å starte et arbeid med oppsplitting. Det tror jeg er en fornuftig tilnærming. Nå handler det om å gjøre det beste ut av det.

De trønderske fylkespolitikerne har imidlertid en lang veg å gå før velgerne applauderer deres innsats. Virkeligheten er nok sånn at sjansen er like stor for at de trår feil, at det fremmes forslag og endringer som får folk til å våkne i de deler av storfylket som da føler seg usett og utelatt.

(Lederkommentar i Innherred 17. februar 2022)