Mens Østlandet og Sørlandet er bortskjemt med finvær, har vi på Innherred hatt en ganske trasig sommer værmessig. Men målt etter økonomi og politikk, ser virkeligheten lysere ut på Innherred enn sørpå og i storbyene.

Strømkrisen er det beste eksemplet på dette. Strømprisen sørpå er en tøff politisk krise, og det er ikke rart at trykket mot regjeringen er stort i denne saken. Politisk unnfallenhet i mange år har gitt kraftbransjen og nettselskapene for stor makt. Dette er bakteppet for at vi nå har svære utenlandskabler som tapper norske vannmagasiner for kraft. Sørlendinger og østlendinger betaler en formue for strømmen i sommer. Sist uke har det - i gjennomsnitt - kostet over tre kroner kilowattimen for strøm i Kristiansand. Oslo og Bergen har betalt to kroner i gjennomsnitt. Mens vi her i Trøndelag har betalt to øre i gjennomsnitt. Dette er elleville forskjeller.

Det blir trangt for en del når renta går opp, men den økonomiske situasjonen er likevel verre for de som bor i store byer sørpå, skriver redaktør Espen Leirset.

Renta har dessuten gått mye opp, og den er varslet å gå mye opp i tida framover. Prognosen til Norges Bank tilsier at folk flest vil få en boliglånsrente på over fire prosent om et drøyt år. Dette tilsier at familier med lån på tre millioner kroner vil få en ekstraregning på 36.000 kroner i året. Dette vil merkes hardt i lommeboka til mange. Men også dette merkes mye mer i storbyer enn her på Innherred, av den enkle grunn at boligprisene er lavere her vi bor. Lånebelastningen for de fleste på Innherred er ganske lav i forhold til de som etablerer seg i Oslo og andre storbyer.

Samtidig går hjørnesteinsbedriftene på Innherred svært godt. Aker landet en ny gigant-kontrakt denne uka. Norske Skog går også meget godt. Byggebransjen har flere ordrer enn de klarer å levere, og næringslivet på Innherred går jevnt over godt. Det er mange som bruker penger på fritid, som billetter til konserter, teater og tivoli. Bakgårdsfestivalen melder om utsolgte billetter, nærmere 40.000 skal ha vært på Olsokdagene og folk virker ivrig på å bruke penger på kultur og handel.

Selv om vi også merker prisøkningen på drivstoff og mat, er det de som bor sør for oss som merker prisoppgang og renteoppgang sterkest. Det får være en trøst når det regner hos oss, og sola skinner sørpå.