Det er uheldig for demokratiet når lokalpolitikerne vegrer seg for å delta i offentlig debatt. Derfor er det prisverdig at ordførerkandidat Tone Wanderås tar til orde mot hetsen hun opplever.

Wanderås forteller om både en hatsk språkbruk, men også fysisk trakassering i form av hærverk av egen hage og bil. Det er helt tragisk at slikt skjer. Vi er alle avhengig av å støtte våre lokalt folkevalgte i jobben de gjør. Det betyr ikke at man skal være enig i alt. Politikkens vesen er uenighet, men uenigheten skal være basert på sak, og ikke person. Lokalpolitikerne som tar på seg verv på vegne av lokalsamfunnet, fortjener stor respekt for innsatsen de legger ned. Det er et verv som krever mye tid og energi som går utover fritida.

Elon Musk begrunnet sitt oppkjøp av det sosiale mediet Twitter med at plattformen drev politisk sensur. I lokalpolitikken på Innherred er Twitter mindre viktig, men også her foregår deler av debatten på sosiale medier, særlig Facebook, skriver Espen Leirset.

Det var forrige uke Wanderås selv skrev på sosiale medier at hun trakk seg fra en del debatter som foregår på Facebook. Etter at Innherred først skrev om trakasseringen, har problemet blitt omtalt i flere media. Også Steinkjer-ordfører Anne Berit Lein har opplevd en problematisk debattform. I helga lot statsminister Jonas Gahr Støre seg intervjue av Trønder-Avisa om problemene som lokalpolitikerne opplever. Statsministeren sier han har fulgt saken med stor uro. – Det er helt utenfor å hetse og sjikanere våre folkevalgte, og alle andre. Hets setter sine spor. Vi er alle mennesker, og det er veldig få som sier ting som det Wanderås og Lein har opplevd, når folk sitter ansikt til ansikt ved et kaffebord eller står i kø på butikken, sier Støre til avisa. Det er prisverdig at statsminister Jonas Gahr Støre støtter lokalpolitikerne så tydelig.

Debatt på sosiale medier har blitt en stadig viktigere del av samfunnet. Elon Musk begrunnet sitt oppkjøp av det sosiale mediet Twitter med at plattformen drev politisk sensur. I lokalpolitikken på Innherred er Twitter mindre viktig, men også her foregår deler av debatten på sosiale medier, særlig Facebook. Da er det forstemmende at de folkevalgte ser seg nødt til å skjerme seg fra å delta her.

Det er trolig vanskelig å komme bort fra at en del liker å ødelegge debatten. Debatter hvor det er fritt fram for den som vil å spre eder og galle, bidrar ikke til bedre debatt. Derfor er det fortsatt behov for redigerte debatter i redaktørstyrte medier.