Det pyntes til vømmølfest i gatene på Verdalsøra. Vømmølhelga åpnet med konsert torsdag i Hærfossen. I barnehagene pynter ungene seg til vømmøl. Fredag kveld er det vømmølbingo, og vømmølfesten fredag kveld var utsolgt i dagevis før. Selv de som sitter hjemme fredag kveld kan få med seg vømmøl i gullrekka på NRK, når Norge Rundt sender vømmøl-innslag.

Vømmøltoget lørdag kan du følge på innherred.no, hvor det blir mange reportasjer og videosendinger gjennom helga. Vi har også tatt på oss å lære opp vår nye journalist, Kent-Einar Myreng fra Tromsø, i ekte vømmølkultur. Bygutten fra nord er førstereis vømmøl i helga, så vi oppfordrer alle til å ta godt imot ham - og følge det hele på innherred.no og Innherreds Facebook-side.

Vømmøl er en herlig absurd og snål tradisjon. I Verdal kler folk seg ut til vømmøl slik folk i Rio de Janeiro pynter seg til karneval. Vømmøl er en virkelighetsflukt slik karnevalet er, og et fantastisk eksempel på en bygdekultur som vokser seg til å bli mye større enn det man kunne tro ved første vømmølfest på 1990-tallet. Grunnlaget for det hele er vømmølmusikken. Alle som er vokst opp i Øvre Verdal, kjenner igjen referansene og typene som Hans Rotmo karikerer på en herlig måte i sitt univers.

Vømmøl startet som en musikkpolitisk bevegelse som var inspirert av AKP-ml-bevegelsen på 1970-tallet. AKP-ml var en antidemokratisk bevegelse som med rette har fått særdeles dårlig rykte i vår tid. Også i senere tid har hovedpersonen selv, Hans Rotmo, hatt uttalelser som er politisk kontroversielle. Rotmo har en politisk retorikk som mange synes er problematisk. Men dette er ikke uvanlig for kulturpersonligheter. Uten sammenligning for øvrig, er Tom Cruise representant for den famøse scientiologikirken. Selv om Cruise representerer en drittsekk-kirke, nyter vi den nye Top Gun-filmen hvor han spiller hovedrollen.

Dette viser at det er fullt mulig å elske kulturen, men mislike politikken til de som står bak. Selv om Vømmøl har en fødsel det lukter politisk svidd av, er det ingenting som er så artig som å kle seg ut, ta en pause fra hverdagen - og vømle i vei.

God vømmøl-helg!