Det kan komme 900 flyktninger til Levanger og Verdal fra Ukraina, flest kvinner og barn.

Dette blir ikke en flyktningebølge, det blir en tsunami. For Levanger og Verdal vil dette ikke ligne på noe kommunene har erfart før.

Den formelle forespørselen fra staten er at Levanger utfordres til å ta imot 170 flyktninger, og Verdal 125. Totalt altså 295 flyktninger. Denne forespørselen baserer seg på at Integreringsdirektoratet (Imdi) gjetter på 35.000 flyktninger til Norge. Men siden dette anslaget kom, er kvinner og barn skremt ut av Ukraina i stadig større antall. Over 3 millioner mennesker har nå rømt Ukraina, ifølge FN.

Kan bli 100.000 flyktninger. Før helga oppdaterte derfor statsminister Jonas Gahr Støre estimatet for flyktninger til Norge. Det kan komme 100.000 hit, varslet han til Stortinget. Nesten alle ventes å være kvinner og barn. Dette er mer enn sju ganger så mange som kom fra Bosnia under Balkan-krigen på 1990-tallet.

Framsynte rektorer leter nå med lys og lukte etter ledige pulter og stoler som de kan tilby til barna som ventes å komme. Ledige klasserom ryddes for å gjøres klar til innrykket. En ting er sikkert: Behovet for skole- og barnehageplasser vil bli langt større innen få uker her på Innherred.

De som kommer nå, må selvsagt tas imot så bra vi bare kan. Det er godt å se hjerterommet mange viser for å hjelpe de som er jaget ut fra sitt eget land, mens deres fedre, brødre og ektemenn er igjen og slåss mot Putins sørgelige regime.

Regjeringen har prisverdig åpnet for at folk kan ta imot flyktninger i sine private hjem. Dersom det faktisk kommer 100.000 flyktninger, vil gymsaler, samfunnshus og ledige offentlige bygg måtte brukes for å gi folk husly. Også private ønskes velkommen. Ingen er imot privat hjelp denne gang, ikke engang politikere med kommunistiske sympatier.

Samtidig som behovet for hus, hjem og skoleplass blir enormt, er det et underlig paradoks at lokalpolitikerne i Verdal akkurat nå skal ta stilling til nedleggelse av skoler og barnehager.

En ting er sikkert: Statsministerens varsku om 100.000 flyktninger gjør ikke beslutningen om nedleggelse av Garnes skole enklere.

(Lederkommentar i Innherred 22. mars 2022)