Det nærmere seg oppløpssiden i det som framstår som den mest spennende ansettelse på lang tid. Jeg tenker da på ansettelse av sentralbanksjef der tidligere statsminister, nåværende generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, framstår som den sterkeste kandidaten.

Talsmenn for så godt som alle partiene på Stortinget, unntatt regjeringspartiene Ap og Sp, har nå advart mot Stoltenberg som sentralbanksjef. Et flertall på Stortinget vil altså være imot regjeringens valg, dersom den tidligere Ap-statsministeren blir deres utkårne.

Vedum er habil. Det er noen ulike begrunnelser for de som er imot. Rødt og SV begrunner sin motstand blant annet med at det er svært uheldig at de samme menneskene har klippekort på landets viktigste posisjoner. Venstre, Høyre og Frp på sin side sår tvil om den politiske uavhengigheten, og mener en ansettelse av Jens Stoltenberg vil svekke tilliten til Norges Bank.

Jonas Gahr Støre har allerede varslet at han vil være inhabil når ansettelsen havner på regjeringens bord. Finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er habil og vil være den som må forsvare en eventuell utnevnelse av Stoltenberg. Det er også finansdepartementet som legger fram sin innstilling i denne saken.

To gode kandidater. Stoltenbergs sterkeste utfordrer til å etterfølge Øystein Olsen som sentralbanksjef, er visesentralbanksjef Ida Wolden Bache. På papiret, ut fra faglige kvalifikasjoner, er de begge to gode kandidater som kan fylle rollen.

Jeg synes imidlertid at innvendingene mot Jens Stoltenbergs kandidatur både er sterke og forståelige. Det vil ikke være noe yrkesforbud om tommelen blir vendt ned for Stoltenberg til fordel for Wolden Bache.

Det framstår heller som et klokt valg. Ikke minst for å hindre framtidige spekulasjoner og politisk uro rundt det som skal være faglige råd og beslutninger. Det er ikke til å unngå om Stoltenberg blir den utvalgte.

Jens Stoltenberg gjør kanskje lurest i å følge rådet fra nestlederen i Rødt, Marie Sneve Martinussen: – Han bør kanskje ta et nytt familieråd og tenke på om det kanskje er noe annet han kan finne på, sier hun til NTB.

(Lederkommentar i Innherred 11. januar 2022)