Det har brygget opp til debatt om privatskoler på Innherred. Tor Martin Nordtømme er Aps varaordførerkandidat i Verdal, og er imot flere privatskoler i Verdal. Det er et ærlig standpunkt, men vi vil advare mot å angripe lokale private skoler i en ideologisk debatt. Det er verken den lokale debatten, skolene eller elevene tjent med.

De fleste privatskoler som drives i grendene her i landet er opprettet fordi kommunen har trukket seg tilbake fra grenda, skriver redaktør Espen Leirset.

Nordtømme skriver at en «privatskole tjener penger på å drive skole som en bedrift». Dette er i beste fall svært upresist. En privatskole slik den som drives i Helgådal, og for øvrig også på Nesset og i Markabygda, er ikke som bedrifter. Disse privatskolene er tilnærmet fullt finansiert fra staten. Den øvrige driften kommer fra skolepenger og dugnad fra foreldrene. Kostnaden foreldrene betaler er ofte ganske beskjeden, ofte lavere enn kostnaden til SFO i den offentlige skolen. Når varaordfører-kandidat Nordtømme får kritikk fra rektor og styreleder i Helgådal, svarer han med en tirade: «Av fattigdom stjeler man, av nød lyver man». Varaordfører-kandidaten hevder rektoren og styrelederen ved skolen farer med usannheter. Det er sterke ord. En som søker velgernes gunst bør vokte seg for å kakke hodet av de som inngår i politisk debatt med ham.

I Nordtømmes første innlegg sammenligner han vitterlig en privatskole med en bedrift. Det som kjennetegner en bedrift, er at den må tjene penger til eierne. Dette er ingen god sammenligning av den typen privatskoler vi har i Verdal og Levanger. Nordtømme hevder videre at en privatskole bidrar til økte sosiale forskjeller i befolkningen. I Helgådal, Nesset og Markabygds del er dette i beste fall en sannhet med modifikasjoner.

De fleste privatskoler som drives i grendene her i landet er opprettet fordi kommunen har trukket seg tilbake fra grenda. Det handler som regel om lokale folk som starter skole på dugnad etter en skolenedleggelse. Fordi kommunen har forlatt dem. Prisen per elev er som regel ganske beskjeden, fordi staten dekker mesteparten av kostnadene. Det står som regel et stort dugnadskorps og en betydelig frivillighet bak de private grendeskolene.

Norge har i sum et rimelig godt lovverk for privatskoler. Det er den offentlige skolen som prioriteres, men det gis rom til lokale initiativ når dugnadsviljen er stor nok.