Verdal har fått store problemer på helsesida den siste tida. Særlig fastlegekrisen engasjerer folk stort. Tor Ove Nesset har fått stor respons etter at han i et innlegg varslet at han nå har fått seg fastlege i Alvdal. Det skjer etter at hans fastlege Randi Barli har flyttet sin praksis dit. Barli har forlatt Verdal og jobber i Østerdalen på grunn av uenighetene med kommuneledelsen i Verdal. Det er et alvorlig varsku om at noe er alvorlig galt på helsesida i Verdal.

Fastlege-krisen i Verdal er spesiell fordi den er lokal. På Innherred er det ingen grunn til at det skal være stor legemangel. Vi har et ganske stort lokalsykehus midt i matfatet. Det er mange leger her, noe som også gjør det mer attraktivt å være fastlege. Vi ligger forholdsvis nær Trondheim med en stor legeutdanning. I nabokommunen Levanger kommune ser det ikke ut til å være store problemer med å rekruttere fastleger. Det er derfor ingen objektiv grunn som tilsier at rekruttering av leger til Verdal skal være spesielt vanskelig.

Det er all grunn til å tro at dette vil bli en het sak i den lokale valgkampen i Verdal, skriver redaktør Espen Leirset.

Likevel sliter Verdal altså kraftig. Sett utenfra er det vanskelig å forstå hva problemene egentlig dreier seg om. Vi har forstått at det er knute på tråden mellom helsesjef Anne Kari Haugdal i kommunens administrasjon, og de lokale fastlegene. Knuten på tråden ble etterhvert så stor at flere fastleger har sluttet. Mange forventer nå et lokalpolitisk svar på det som er et lokalt problem. For de som er folkevalgt i kommunen, må de derfor ta problemene på stort alvor. I den siste tida har det begynt å komme flere innlegg som maner til at den politiske ledelsen må ta mer styring i saken.

Om knappe to måneder er det valg. Det er all grunn til å tro at dette vil bli en het sak i den lokale valgkampen i Verdal. For det første er legekrisen i Verdal noe som angår et stort antall verdalinger. Dertil er krisen lokalt forankret. Problemene i Verdal kan ikke tilskrives staten. De kan tvert imot tilskrives egne prioriteringer og lokale problemer med samarbeid. Siden legekrisen angår så mange, og er så viktig for den direkte velferden til et stort antall innbyggere, er det ikke rart at saken nå er i ferd med å bli viktig i den lokale valgkampen.