Torsdag kunne lokalavisa melde at russerevyene i Levanger avlyses i år. – Vi fem i revystyret har spurt og mast om at flere må bidra, og poengtert at gode krefter som ikke trenger å stå på scenen er like nødvendig som de som har roller. Men tilbakemeldingen har vært at folk ikke har hatt tid og lyst, konstaterer revysjef Frida Emilie Sundal overfor lokalavisa. Også i Verdal kom samme nyhet samme dag. – Det blir ikke revy grunnet lite interesse blant russen, sier rødrussepresident i Verdal, Caroline Reinan, til Innherred.

For oss voksne, er det lett å glemme hvor sterkt pandemien har grepet inn i de unges liv. De som er russ nå, har knapt opplevd en normal skolehverdag i videregående. De startet som ferskiser midt i pandemien. Det har ikke vært revy på flere år. Dermed har de unge mistet en viktig kulturbærer. Mange gode ungdomsminner går tapt når russerevyene går tapt. Det er synd, for ungdommene vet neppe hva de går glipp av. Det er trolig flere grunner til at ungdommene ikke vil engasjere seg. Revy føles ikke som en sterk tradisjon lenger. Og ungdommene har blitt mer vant til å være hjemme, og kanskje er de mindre sosiale etter å ha vennet seg til å tilbringe mer tid hjemme.

Dette bildet er fra avslutningsnummeret på russerevyen «Generasjon fRUSStrasjon» i Verdal i 2019. Oppsetningen er den foreløpig siste av sitt slag som har blitt arrangert i Verdal. Nå blir det minst ett år til neste gang det settes opp russerevy i Aulaen på Verdal videregående skole. Foto: Tor Ole Ree

Smitteverntiltakene rammet barn og unge hardt, konkluderte korona-kommisjonen. De mente også at myndighetene ikke i tilstrekkelig grad klarte å skjerme barn og unge i tråd med egen målsetting. Barneombudet er også bekymret for hvordan pandemien har påvirket de unge. Det er synd, og det bør både lokale og sentrale myndigheter ta på alvor.

Studier tyder på at den psykiske og fysiske helsa gikk ned under pandemien. Folk oppfatter sin egen helse dårligere enn før korona-pandemien, viser en undersøkelse fra Folkehelseinstituttet. Resultatene tyder på at unge voksne (18–29 år) melder om mer psykiske plager, ensomhet og lavere tilfredshet med livet enn eldre aldersgrupper. Tall fra HUNT viser samtidig at deltagelse i felles kulturopplevelser er helsefremmende. Det har også stor egenverdi. Derfor er det synd at ungdommene ikke finner tid og lyst til å lage revy. Vi bør alle tenke gjennom hvordan vi kan legge til rette for å hjelpe ungdommene med å komme tilbake til hverdagen slik den var før pandemien.

Vi bør alle tenke gjennom hvordan vi kan legge til rette for å hjelpe ungdommene med å komme tilbake til hverdagen slik den var før pandemien, skriver redaktør Espen Leirset.