Pasienter som trenger bistand for å finne fram på sykehuset, får hjelp av pasientvertene som jobber der. I en reportasje har Innherred møtt pasientvertene Edgar Bordi og Stig Lundhaug, som hjelper pasientene å finne fram i sykehusets mange korridorer og avdelinger. Tidligere brukte sykehuset pensjonister til jobben. Uansett om sykehuset bruker frivillige eller egne ansatte, er dette et godt tiltak for å hjelpe de av oss som trenger litt ekstra bistand.

Kan bankene lære av sykehuset? spør redaktør Espen Leirset i Innherred. Han mener banken bør ta tak i problemene som eldre kunder opplever.

De siste ukene har det gått en debatt om hvordan kundene tas imot når de henvender seg til banken. Mange eldre sliter med å bruke alle tekniske løsninger og apper. De finner det også krevende å få personlig betjening i banken, og må avtale tid med en kunderådgiver hvis de ikke vil stå i lang kø. Men å avtale tid er ikke så lett hvis man ikke er godt bevandret i data- og telefoniløsninger. Dermed kan det bli veldig fullt i den korte åpningstida, slik Innherred har omtalt i Sparebank1 SMNs lokaler i Verdal. Dette gjør det vanskelig å gi god kundebehandling, og kunder stiller spørsmål ved om banken etterlever personvernet på en god måte. Det oppleves vanskelig å diskutere personlige forhold med banken sin når det står en lang kø med folk like bak deg som venter på at du skal bli ferdig.

Dette bildet er tatt en halv time før stengetid i Sparebank1 SMNs lokale i Verdal, og det var fortsatt lang kø foran skranken. Foto: Marit Arnesen Veimo

Det virker uverdig når kunder opplever møtet med banken slik. Særlig siden Sparebank1 SMN tjener penger som gress. I fjor hadde de et overskudd på 2,9 milliarder kroner. Året før tjente de 2 milliarder kroner. Helseforetaket sliter på sin side med økonomien hvert år. Likevel finner de løsninger for å hjelpe de som besøker dem.

Et offentlig sykehus og en privat bank er naturligvis ikke det samme. Men det ser ikke bra ut når banken tjener så mye penger, og virker så lite opptatt av å hjelpe sine kunder. Dette er ofte kunder som har et livslangt kundeforhold bak seg. Hvis banken med sine overskudd ikke har råd til å ansette flere som kan bistå i banklokalene, kan de kanskje spørre noen frivillige lag og foreninger som kan bistå. Dette var en modell sykehuset brukte før pandemien. Uansett løsning bør bankens ledelse ta tak. Eldre kunder og andre som trenger fysisk bistand, bør bli møtt på en bedre måte.