Statsminister Jonas Gahr Støre må vise tydeligere lederskap i opprøret som pågår mot det iranske prestestyret.

Det er sterke demonstrasjoner i Iran, og også i norske byer etter at moralpolitiet i Iran pågrep Mahsa Amini for feil bruk av hijab. 22-åringen døde forrige fredag, etter få dager i varetekt. Trolig etter å ha blitt mishandlet av prestestyrets politi. Forrige uke brøt protestene løs i Iran, og etterhvert i flere europeiske byer. Mahsa Amini har flere norske slektninger, og i helga det var også store protester i Oslo og Bergen. Eksil-iranere håper at dødsfallet til 22-åringen skal være gnisten som tenner en revolusjon mot det dypt udemokratiske regimet i Iran.

Først nå i helga meldte statsminister Jonas Gahr Støre seg på. Han la ut følgende beskjed, som ble referert av NTB: «Min dypeste medfølelse med Mahsa Aminis familie i Iran og hennes slektninger i Norge. Jeg er svært bekymret for kvinners rettigheter i Iran og fordømmer iranske myndigheters brutale håndhevelse av hijab-påbudet, skriver statsministeren på Twitter

Støre kommer sent på banen. Og når han kommer med en uttalelse, fordømmer han ikke påbudet om hijab, han fordømmer håndhevelsen. Dette er for sent, og det er for lite. Støres mest kjente politiske tabbe var håndteringen av Muhammed-karikaturene i 2006. Nå viser han dessverre igjen at han ikke er nok på ballen i denne typen spørsmål, og lar stortingspresident Masud Gharahkhani fylle rommet. Gharahkani er selv flyktning fra Iran, og har personlige erfaringer med ayatollaenes politikk. Stortingspresidenten har vært klar og tydelig i sin fordømmelse av Iran, og også lagt ut en video på persisk som er blitt spredt på nettet. Uttalelsene til stortingspresidenten har ført til at Norges ambassadør er kalt inn på teppet til det iranske Utenriksdepartementet. Dette får vi tåle, for det er viktig å vise støtte til de som nå kjemper mot det iranske regimet. Men det bør være statsministeren og utenriksministeren som er i front i denne politikken. Når stortingspresidenten setter seg i førersetet, som selv er flyktning fra Iran, kan det skape det uklarhet om Norges politikk.

Stortingspresidenten har helt rett i å være kritisk mot Irans prestestyre. Men kritikken bør frontes tydelig av statsminister Jonas Gahr Støre og utenriksminister Anniken Huitfeldt.