Denne uka redegjør kommunedirektør Peter Ardon om Helseplattformen til Levangers folkevalgte. Etter alt bråket som har vært ved legevakta i Trondheim og ved St. Olavs Hospital de siste ukene, er det stor interesse for prosjektet også her på Innherred. Ardon skriver at det er «skapt en del usikkerhet rundt eventuell innføring av HP (Helseplattformen) i vårt legevaktsamarbeid». Den interkommunale legevakta har bestemt at den skal innføre Helseplattformen «gitt at løsningen kan ivareta legevaktas behov og krav til funksjonalitet».

Venter og ser. Legevakta her på Innherred sier dermed at de ikke blir med i Helseplattformen for enhver pris. De vil vente og se hvordan prosjektet går. Imens følges utviklingen i Trondheim med argusøyne av aktørene i Levanger og Verdal. Mediehuset Innherred har publisert en rekke artikler om forholdene i Trondheim gjennom vårt redaksjonelle samarbeid med Adresseavisen og midtnorskdebatt.no. Helsepersonell med erfaring fra systemet har gått tungt ut. Hundrevis av leger og sykepleiere gikk denne uka i fakkeltog mot prosjektet. Fakkeltog altså. Når ansatte går i fakkeltog mot et IT-prosjekt, sier det mye om både avstanden mellom ledelse og ansatte. Det sier også mye om de ansattes frustrasjon. Dette må naturligvis tas på alvor av styret i Helse Nord-Trøndelag, og av kommunestyrene i Levanger og Verdal.

5.300 på kurs. Dimensjonene over Helseplattformen er til å bli svett over når man leser Ardons notat til Levangers politikere. 5.300 ansatte i Levanger og Verdal kommuner og Sykehuset Levanger skal på kurs på Rinnleiret. Her er det opprettet 20 nye klasserom, hvert med plass til tolv deltagere. Bare å utstyre 240 kursplasser med arbeidsstasjoner, to skjermer, mobiltelefon og annet utstyr utgjør alene store millionsummer. Men det som virkelig blir dyrt, er naturligvis å ha 5.300 ansatte ute i kurs. Etter opplæringen er det beregnet at hver ansatt bør ha seks timer avsatt bare for å opprettholde kunnskapen. Hvis vi legger til grunn 500 kroner per time, utgjør denne kostnaden alene 16 millioner kroner.

Digitalisering skal forenkle arbeidsprosesser og bidra til økt effektivitet. Det er nesten ikke til å tro at et digitaliseringsprosjekt er så komplisert at det trengs så svære ressurser til opplæring.