Det ble en festhelg av de store i Levanger og Verdal. Arctic Race leverte det sirkuset de solgte inn på forhånd. Et enormt apparat med følgebiler, motorsykler, helikoptre satte sitt preg på Innherred lørdag. Det var et underlig skue å følge med på. Et enormt apparat som durer gjennom regionen på noen minutter. Kort tid etter målgang rigget sirkuset ned alle lastebilene og la veien mot Trondheim. Det var som et hurtigarbeidende tivoli og sirkus på tur, med helikopter som filmet det hele.

Folk tok en øl på fortauet utenfor Oskars og spiste pizza på Orion uten å kjenne på smaken av asfaltstøv mellom tennene, skriver redaktør Espen Leirset.

På Skallstuggu hadde masse lokale folk funnet vegen, og gjorde sitt til å vise fram regionen på beste måte til TV-seerne i mange land. Det er moro å lese hva Arctic Race-sjefen sier om etappen i Levanger og Verdal. – På strekningen mellom Steinkjer og Skallstuggu, kjørte vi litt sammen med Dag Otto, og fikk se hvor mye folk hadde stilt opp med av aktiviteter, folkefester og folkeliv. Det var bare helt strålende. Når vi så kommer oppover mot Skallstuggu, og mot fjellet, så er det folk hele veien langs løypa oppover som heier på syklistene. Og når vi får finalen der oppe, ble det helt magisk, sier han til Innherred.

Innherred har gjennom et samarbeid med iTromsø omtalt den offentlige støtten til Arctic Race. Den summerer seg for Levangers tilfelle til rundt 750.000 kroner. Det kan alltid stilles spørsmål når kommuner bruker penger på oppgaver som ikke er lovpålagt. Særlig når pengene går til aktører utenfra, og det er vanskelig å måle effekten. Men noen ganger kan det være riktig å bruke penger, selv om effekten ikke kan fastsettes på forhånd.

Det var også interessant å se hvordan stemningen i Levanger sentrum var før løpet. Folk tok en øl på fortauet utenfor Oskars og spiste pizza på Orion uten å kjenne på smaken av asfaltstøv mellom tennene. For det var ingen biltrafikk i Kirkegata i timene før syklistene kom. Dette ga mersmak, og det viser at folk i Levanger ønsker å bruke byen hvis forholdene legges til ette for det. Kanskje er det Kirkegata som bør bli gågate, og trafikken ledes gjennom byen på annen måte. Aldri har det iallfall vært så behagelig å være fotturist i Levanger sentrum som under Arctic Race. Det kan være noe å ta med seg for lokalpolitikerne i Levanger når de skal utvikle Levanger sentrum til sted som er mer attraktivt å vandre gjennom, enn å kjøre bil gjennom.