Hilde Gunn Slottemo har startet en interessant debatt om sosiale møtesteder i Verdal. Hun var inspirert etter at den kjente svenske journalisten og forfatteren Åsa Linderborg var i Verdal på panelsamtale i teaterbygget i sentrum tidligere i høst. I inspirasjon etter Linderborgs besøk, lanserer Slottemo ideen om flere treffpunkter i Verdal sentrum. Hun etterlyser samarbeid mellom flere parter, både bibliotek, frivilligheten, kommunen og næringslivet. Målet er et lokalt litteraturhus, som høres ut som en glitrende ide. Det er helt i tråd med bibliotekens nye rolle, og det er naturlig at Slottemo - som er i gang med å skrive stiftelsen Fritt Ords historie - har tanker og refleksjoner om dette.

Derfor er det litt synd at oppspillet ikke ble tatt enda bedre imot. Næringsforeningens leder Ingrid Dahl Furunes uttrykker seg kritisk til Slottemos innlegg, og skriver at man i Øra sentrum både kan «finne en kopp kaffe, et glass vin eller en enkel matbit i uformelle omgivelser». Ja, det er jo riktig. Og aldeles fint. Og ære være de som jobber med dette. Men det bør ikke være noe argument mot et lokalt litteraturhus, eller mot Slottemos tanker om nye møteplasser. Kommunen trenger heller ikke å ha berøringsangst for å delta, selv om de selvsagt ikke må subsidiere enkeltaktører. Det er helt i tråd med bærekraftsmål nummer 17 at kommunen kan igangsette samarbeid mellom frivillighet, næringsliv og andre for å skape bedre lokalsamfunn.

For å lykkes med å være attraktiv for unge, og å skape bolyst for dem som vil flytte hjem, må Verdal være attraktiv. Gode ideer og samfunnsdebatt om dette er bra. Det er fint å heie på næringslivet, men bedriftene kan ikke forvente at debatt bare skal være bejubling. Det kan heller ikke forventes at man skal snakke med næringslivet direkte før man engasjerer seg i en offentlig debatt. Hvis man skal kreve noe slikt, hva skjer da med debatten i avisenes spalter?

Det er bra at Verdal Venstre tok ballen videre, og arrangerte et fysisk debattmøte etter at saken har vært mye diskutert i Innherreds spalter. Slik kan debatten bli bli en del av lokalpolitikken. Dette viser med all tydelighet at samfunnsdebatten er viktig for å bringe lokalsamfunnet videre.