Fredag fikk ordfører Pål Sverre Fikse overlevert et innbyggerforslag fra Leksdal. 615 personer har sendt et forslag til kommunestyret i Verdal om hva som bør gjøres med den betente skolesaken. Forslaget går ut på at Leksdal skole ikke legges ned, men fortsetter som egen skole. Videre at Stiklestad skole renoveres. Følgen er at planene om ny skole på Stiklestad skrinlegges.

Roger Rein er ansvarlig redaktør i Innherred.

Jeg finner det både spennende og interessant at innbyggerinitiativet er tatt i bruk. Saken må etter dette saksbehandles og legges fram til behandling i kommunestyret. Ordføreren kan ikke legge brevet fra Leksdalen i skuffen på kontoret.

Hva med innholdet i det konkrete forslaget? Kan det ha noe for seg? Ja, jeg ser ikke bort fra det. Mye vann har rent gjennom Verdal i åra som har gått siden det forrige kommunestyret i 2017 vedtok en ny skolestruktur. Skolene i Ness, Vollen og Leksdal ble vedtatt nedlagt. Elevene skulle flyttes til Vinne, Vuku og Stiklestad. For å få plass måtte det omfattende utbygginger til på Stiklestad og i Vinne.

Spinning og vinning. Som vi vet ble nyskolen i Vinne et prektig bygg. Men, den ble mye dyrere enn det som var forutsatt i struktursaken. Det samme vil bli tilfellet på Stiklestad. Vedtaket i 2017 hadde som mål å spare penger innenfor skolesektoren. Den spinningen har gått opp i vinningen når det må betales renter og avdrag på mye større lån enn forutsatt.

Kommunedirektøren må legge alle tall på bordet i skole-struktursaken som kommer på de folkevalgtes bord i februar. Da får politikerne vite hva det koster mindre eller mer å følge opp forslaget fra Leksdal, kontra det å bygge en nyskole til nærmere 400 millioner kroner på Stiklestad. Mye tyder på at leksdalingene har rett når de hevder at deres forslag er billigere. Har de rett i det må politikerne gjøre seg nye vurderinger. Skal de stå på vedtaket fra 2017, eller gjøre et nytt vedtak? I den vurderingen må de også ta med seg hva de gjør med det neste skolevedtaket som kommer. Det som omhandler Ørmelen og hva som skal skje der.

Det er spennende med innbyggerinitiativ. I dette tilfellet trenger det ikke å bli et slag i lufta. Det kan vise seg at forslaget har mye for seg.