I et intervju med Dagens Næringsliv (DN) sist lørdag, blir en svensk kvinne som tidligere har bodd og jobbet i Norge intervjuet. Svenskene kan som vårt broderfolk gi presise utenfra-blikk på oss selv. Det trenger vi. Joséphine Perini Stefansson (38) forteller til DN om kostholdet vårt som en frustrasjon da hun bodde i Norge:

– Maten, den var en katastrofe. Det var brødskiver, brødskiver, brødskiver og pinnekjøtt. Fy faen. Usj. Ingen matkultur har dere i Norge, eller den er i alle fall veldig dårlig, sier Joséphine Perini Stefansson (38) til DN.

Dette er så godt sagt at det fortjener å kommenteres. For det er ingen tvil om at vi her i landet har en særegen matpakkekultur. Også her er vi annerledeslandet, og det er ikke noe å være stolt av. Klamme matbokser med tørre brødskiver er det som dominerer, også ved de inntrønderske lunsjbord. Her er det bare å bifalle Joséphine: Usj. Ingen matkultur.

Det er ekstra sørgelig at barna må sendes avgårde på skole og barnehage med tørre brødskiver i matpakken, mener redaktør Espen Leirset.

Sørgelig i skolen. De voksne får nå gjøre som de vil, men det er ekstra sørgelig at barna må sendes avgårde på skole og barnehage med kjip mat. I enkelte barnehager og på enkelte SFO-er må barna til og med finne fram matpakkemåltid nummer to når de blir sultne før de hentes på ettermiddagen. Når man sammenligner hvordan elevene over riksgrensen får servert sin skolemat, er det til å bli flau over. Flau på vegne av den norske velferdsstaten, som nedprioriterer matkultur.

Samtidig som vi dyrker denne trasige matpakkekulturen, har altså Trøndelag fylkeskommune bestemt at vi skal være en gastronomisk region. Vi skal være en gastronomisk region i europeisk toppklasse, har fylkespolitikerne bestemt. Det høres jo flott ut. Vi har lokalprodusert mat og Michelin-kokker i Trondheim som kan å tilberede dem. Det er jo hyggelig å vise fram slikt, og Trøndersk matfestival er et hyggelig event. Men slike blaff holder vel ikke for å dyrke matkultur.

Matkultur må bygges hver dag. Da bør vi starte med barna. Hvis Trøndelag skal være en gastronomisk region, bør vi lære barna matkultur i hverdagen. Skolene og barnehagene bør få ordentlig mat, slik at vi ikke lærer barna gastronomisk ukultur. Derfor bør vi gjøre som svenskene: Ut med kneippen. Inn med varmmaten!