Før helga skrev Innherred om en utrivelig opplevelse på en barnefotballkamp, da et G11-lag fra Innherred deltok på en turnering i Steinkjer. Det ble amper stemning, og kampen endte i munnhuggeri med mobbende og rasistisk tone fra enkelte spillere. En av trenerne som selv ble krenket, reagerte på oppfølgingen fra de voksne på motstanderens fotballag. Det virket ikke som de tok mobbingen på alvor. Saken er rapportert inn til fotballkretsen. Begge de involverte klubbene behandlet saken før helga.

Fotballen er en spesiell idrett, fordi den er så stor. Brorparten av barnekullene er gjerne med på fotball i barneårene. Derfor er det svært viktig å ha fokus på fair play. Her er det stor forskjell mellom klubbene i hvordan det jobbes med fair play.

Fair play handler om respekt. Respekt for motstander, respekt for lagkamerater og andre man møter. Fair play dreier seg om å skape trivsel og trygghet på banen, slik at fotballen bidrar til å utvikle barna både sportslig og menneskelig. Det dreier seg om å skape positive opplevelser og være bevisst egne holdninger og verdier. Fair play kan også brukes for å mane spillere til innsats. For det er dårlig fair play å møte opp med halvhjertet innsats, hvis lagkompisene gir alt.

Fair play er kjernen av fotballens verdisett. Symbolsk er det viktig med hilsenen spillerne gjør før og etter hver kamp. En typisk og hverdagslig utfordring i barnefotballen kan være at spillere som har tapt en kamp, bruker takk for kampen-hilsenen til å komme med sure slengbemerkninger eller rasistiske begrep istedet for å takke for kampen på en skikkelig måte. Derfor må det trenere og lagledere jobbe forebyggende for å formidle fair play-verdiene.

foto
Fair play kan også brukes for å mane spillere til innsats. For det er dårlig fair play å møte opp med halvhjertet innsats, hvis lagkompisene gir alt, skriver Espen Leirset.

Nå er det mange familier her på Innherred som snart skal reise på storsjøcup. Mange barn gleder seg stort. Mange voksne gleder seg over barnas opplevelser. Men når tenningsnivået blir høyt på en cup, blir det forebyggende fair play-arbeidet ekstra viktig. For selv om man er skuffet over et tap, eller sur på en motspiller, er det aldri akseptabelt med mobbende språkbruk og rasisme.

Norges fotballforbund har gode fair play-sider på sine hjemmesider. Alle trenere som skal på storsjøcup, bør bruke de siste treningene til å minne sine gutter og jenter om reglene for fair play.