Mangeårig VG-journalist Yngve Kvistad er ukens gjest i Mediehuset Innherreds podkast «Innkalt», hvor programleder Kent-Einar Myreng skal forsøke å lære mer om matretten sodd.

Visste du for eksempel at sodd ikke er fra Trøndelag - og heller ikke fra Norge?

– Lofoten-sodd er en god gammel rett, og den er mest sannsynlig eldre enn den sodd-tradisjonen på Innherred. Det er sodd kokt på sau og lammekjøtt, og hvis man historisk sett går etter hvor den type matlaging har oppstått er Lofoten en av de første stedene det er registrert sauehold i Norge, sier Kvistad i podkasten, som du kan høre akkurat nå på Spotify eller Innherred.no.

– Så sodden er egentlig ikke fra Trøndelag?

– Nei. Sodd-tradisjoner finnes over hele landet. Det er litt av poenget med boka og forestillingen. Sodd er ikke nødvendigvis bare trøndersk anliggende, det er ikke bare norsk anliggende engang. Den måten å tilberede mat på det viset er blant de aller eldste kokemetodene i verden, sier Kvistad.

– Men skjenning eller flatbrød?

– Skjenning. Med sukkersiden ned mot tungen, sier Kvistad, som opptrer med forestillingen «Sodd i sentrum» på Turneteatret i Trøndelag nå førstkommende lørdag.

Her blir det mye mer om alt fra historien til soddet og den mye omtalte «sodd-gate»-skandalen til Rema 1000 for noen år tilbake.

Hør episoden på Spotify her. Spill av episoden direkte her på siden, eller klikk på det lille spotify-ikonet for å åpne episoden i spilleren. Og hvis du av en eller annen grunn ikke skulle klare å spille den av der - så legger vi ved en egen avspillingsmulighet inne i denne artikkelen lengre ned i artikkelen.

Stjernemøte med Stones og Beatles

Men det er ikke bare mat Kvistad forteller om i podkasten. Her får vi høre om hvorfor han elsker Sicilia, hvordan han ble invitert på bar av Keith Richards i The Rolling Stones, og hvordan han ble «kompis» med Paul McCartney, som ringte han direkte en gang han satt på kveldsvakt for VG.

– Jeg husker jeg tok telefonen og førte en samtale. Da spurte vaktsjefen meg hvem det var, og hva saken gjaldt. Det var Paul McCartney. Han ba meg be Gro stoppe hvalfangsten. Forsiden ble «Stopp hvalfangsten, Gro!».

Yngve Kvistad Foto: Jørgen Haug

Men det er ikke det eneste stjernemøtet Yngve Kvistad har hatt. Journalisten fra Straumen hadde nemlig et mål da han startet i VG for 32 år siden. Han skulle møte alle gjenlevende medlemmer av både Monty Python og The Beatles.

Spesielt husker han godt da han endte opp med å måtte gi fra seg en Verdal kommune-pins til selveste Ringo Starr.

– Han hadde en periode der han gikk rundt med masse pins. I det intervjuet hadde jeg en Verdal kommune-pin på meg. «What is That?». «Det er kommunevåpnet til Verdal kommune, det representerer Olav den Hellige». «Can I have a look». Så sa jeg at han kunne få den, sier Kvistad, som forteller at Ringo ble veldig fornøyd med gaven. Så fornøyd at Kvistad fikk velge seg en pin fra Ringos jakke.

Følg QR-koden under for å finne podkasten med Yngve Kvistad.

Programleder Kent-Einar Myreng Foto: Odin Nordtømme