Etter å ha vært noen dager i Oberstdorf på VM i skiflyging, var det med stor iver jeg startet på den store dungen med aviser da jeg kom hjem på tirsdag. Jeg starter alltid med å lese Innherred når jeg har vært borte noen dager. Hva nytt hadde skjedd de dagene jeg hadde vært bortreist? Nytt? Den politiske debatten var akkurat den samme. Budsjettkrisen hadde enda ikke flyttet seg ut av sandkassa, og kampen mellom fotballagene i bygda hadde heller ikke flyttet ut på fotballarenaene. Det var nesten så jeg mistenkte Roger Rein og hans stab for å ha så lite stoff at de hadde trykt de samme artiklene flere ganger.

Etter å ha lest alt om disse «to krigene» tenkte jeg. Hva er det med oss verdalinger? «Koffer må vi bitas så son» For dem som ikke vet hva bitas betyr, så er det å krangle.

Prøvde å finne en fellesnevner for disse to sakene. Etter litt hodebry slo det meg. I begge sakene er det en stor aktør som står imot flere mindre.

I budsjettkrigen står Arbeiderpartiet på den ene siden sammen med Krf og SV. AP er det desiderte største partiet i kommunestyresalen. Mot dem står de fleste andre partiene med Høyre og SP i spissen. I 15 år har AP så til de grader dominert politikken her i Verdal. På godt og ondt. Det hele har vel toppet seg etter siste kommunevalg. Med Høyre og Krf ved sin side presset man gjennom det ene vedtaket etter det andre med en stemmes overvekt. De andre partiene sine ideer ble karakterisert som makkverk i en debatt. Hvem husker vel ikke behandlingen av Marit Anna Morken i kommunestyresalen. Avisene har vært fulle av innlegg mot AP sin arroganse i ulike saker, ikke minst fra pensjonistlagene. Jeg tror dette har satt dype spor. Så dype at de ødelegger en konstruktiv debatt om eiendomsskatt og budsjett. Så bryter plutselig Høyre med AP. Det som var skrevet i den såkalte samarbeidsavtalen eller «den hemmelige avtalen» ble brutt da AP ville øke eiendomsskatten. Høyre forlot samarbeidet. For dem var arbeidet gjort, skolene var nedlagt og 24 sykehjemsplasser sto tomme. De svakeste av de svakeste var ofret i den politiske hestehandelen. En skammelig hestehandel i mine øyne.

Hva skjer nå? AP har kommet i mindretall i budsjettbehandlingen. De fleste andre med overløperen Høyre i spissen går imot å øke eiendomsskatten. AP fortsetter å oppføre seg som før. Når man har styrt så lenge er det vel naturlig at man tar både ris og ros for det som er gjort. Men AP tar bare rosen. Alt av ris er det de andre som skal ha. Riktignok har ordføreren antydet et par ganger at kommunikasjonen med sine velgere ikke har vært helt bra. Tror vår erfarne ordfører skjønner at en del ting burde vært usagt, men ellers er alt ved det samme.

Gruppelederen i AP skriver så lange og flammende innlegg mot alle andre - i lokalavisa, som er ypperlig egnet til opptenning. Den tar fyr uten fyrstikker. Er det så lurt når man er kommet i mindretall? Jeg anbefaler AP sin gruppeleder å stille seg foran speilet og spørre. Kjære speil på veggen der, er jeg den eneste kloke i denne salen. Hovmod står for fall.

Min påstand er at all denne tidligere arrogansen har skylden for den håpløse politiske situasjonen i Verdal kommune. AP har tøyd strikken så langt over mange år i sin enerådende måte å styre på, at alle nå skal hevne seg. Hvor lurt det er, vil fremtiden vise. Det som er sikkert er at dette rammer innbyggerne. En kommunestyresal med så dårlig kjemi mellom de fremste aktørene koster penger. Skal dette fortsette ut denne perioden, er det en ulykke for vår kommune.

Det er her jeg mener den største aktøren som er AP, har et ekstra stort ansvar. Kom dere på banen som en ydmyk gjeng som vil det beste for innbyggerne og deres medrepresentanter i kommunestyresalen. Finn løsninger for det nye Verdal sammen med alle de andre. «Slutt å bitas» Ikke gjør som gruppelederen deres. I siste innlegg kommer han med invitasjon til kompromiss, og så skjeller han ut dem han vil kompromisse med. Det har vel aldri funket i hverken politikk eller på hjemmebane.

Så er det opp til budsjettflertallet å oppføre seg sånn at innbyggernes beste er i fokus. Tror mange synes at innsparingene på kulturbudsjettet er smålig. Skulle disse bli stående må det bli slutt på at kommunens ledere kaller oss en kulturkommune. Her kan budsjettkameratene bli sittende med svarteper.

Litt av det samme har vi også i fotballkrigen. Verdal IL har i alle år vært den store aktøren på fotballsiden i kommunen. I ulike sammenhenger har de som storebror oppført seg dominerende ovenfor de små lagene. Det finnes mange dyktige ledere i Verdal IL som jeg har hatt stor glede av å samarbeide med, men trenere har oftere og oftere fisket spillere i barne og ungdomsfotballen. Dette har ført til mye harme. Like etter at avtalen var underskrevet var det fred mellom lagene og stor fremgang i aldersbestemte lag. Da spådde jeg stor fremgang for fotballen i kommunen. Jan Rindsem var en pådriver for samarbeidstanken. Etter at han forsvant ut, er alt blitt til det verre. Storebror bryr seg ikke lenger om sine småbrødre. Fred er byttet ut med ufred. Ikke bra for fotballen i kommunen. Her er det mange aktører som bør kjøle seg ned litt.

Jeg har egentlig hatt store forhåpninger til at Ole Lasse Holmlimo i Verdal IL skulle få orden på dette, men selv Jesus fikk problemer med sine disipler. Nå skal Paul Elvebø i idrettsrådet ta på seg den svarte dommerskjorta. Klarer ikke han å få kampene vekk fra avisspaltene og ut på fotballbanene igjen, så klarer ingen det.

Som i politikken mener jeg den største aktøren, som her er Verdal IL, har et ekstra stort ansvar. Sett dere ned sammen med deres småbrødre og finn en vei ut av dette. «Slutt å bitas»

I alle anledninger er det viktig at den største og mest profesjonelle aktøren viser ydmykhet. Er man for arrogant og prøver å nedsnakke de små, blir det ufred. Ufred skaper ikke fremgang. Problemet med arroganse over tid, er at det setter dype spor som trenger lang tid for å leges. Det skaper bare tapere.

Husk at ledere også skal være forbilder for den yngre generasjonen. Samarbeid er til det beste for alle. Krangel tapper massevis av energi. Ha en god helg «utan å bitas».

Odd Helge Roksvåg

Kulturarbeider og daglig leder i Premieskapet