Spaltisten

Har vi bruk for vanlige dødelige mennesker?

Odd Helge Roksvåg mener Levangers ordfører har oppført seg som en sjørøver på de syv hav. Nord-debatten hadde stått seg på at ordførerne hadde snakket mer sammen, mener dagens spaltist. 

Spaltister

Har fulgt debatten om Nord-universitetet med en viss forundring. Hvor er det blitt av den vanlige mann sine meninger? Her skrives det side opp og side ned i aviser her på Innherred. Nesten alle er underskrevet med professor, dekan eller noe lignende. Personer som har vært, eller er ansatt ved Nord universitet. Hvor er sykepleierne, skuespillere, industriarbeidere osv. Er ikke den vanlige mann og kvinne interessert i dette i det hele tatt?

Jeg synes debatten er interessant fordi den er så underlig. Når jeg ser hva de såkalte intellektuelle med flotte titler skriver er jeg fortsatt like glad for at jeg stoppet etter 9 år på skolen. Må vel si at de fleste grenser til å være inhabile. Alle vil vel ha mest mulig til sin syke mor, men det må vær måte på. Mangelen på samfunnsforståelse er gjennomgående i alle disse innleggene. De ligner litt på de gamle vikingene som dro ut i verden for å røve gods og gull uten skamvett. Her går man ikke lenger enn til nabokommunene.

Det er når jeg leser alt dette at jeg undres. 34 prosent av Norges befolkning er utdannet på universitet eller høyskolenivå. Hva med alle de andre 66 prosent av Norges befolkning? Disse skal også leve i di samme lokalmiljøene som nå skal svekkes for å sikre universitet - som de høye herrer kaller det. Både i Verdal, Steinkjer og Namsos har universitetet et stort samspill med lokalmiljøet. Dette bryr man seg blanke blaffen i.

I mange år nå har vi sett en tiltagende klassedeling i Norges land. De jeg kaller blårussen tilriver seg mer og mer makt. Taperne er den vanlige mann og kvinne, de 66 prosent som ikke er høyere utdannet. Hvordan kan politikerne ha frasagt seg all makt i et spørsmål om hvor statlige penger skal brukes. Skal virkelig et universitets styre avgjøre slike store samfunnsspørsmål? Meningsløst, men det er vel sånn den blå regjeringen vil ha det. Et klassedelt samfunn der de lavest rangerte ikke skal ha noe de skulle ha sagt.

Jeg undres på hvordan gravsteinene vil se ut i framtiden. Vil det komme tilbake de store og prangende steinene der det står f. eks. Professor Over Klok døde på sin post. Vil klassesamfunnet komme tilbake til kirkegårdene lik det som det er i ferd med å komme tilbake ellers i samfunnet. Jeg vil sikkert få en liten urund stein i utkanten av kirkegården der det står. Ufaglært og storkjeftet døde han uten å ha utrettet stort.

Det skrives som om alle menneskene skal få seg en høyere utdanning? Er dette mulig, og er dette målet? Hvem skal kjøre taxi, vaske golv, kjøre buss, arbeide som hjemmehjelpere da? Og ikke for å snakke om hvem skal plukke jordbær på Inderøy som vi gjorde før? Det er da jeg spør: har vi ikke bruk for vanlige mennesker lenger?

Jeg er fullt klar over at jeg ikke skulle ha lagt meg bort i dette med universitetet. 9 år på skole kvalifiserer jo ikke til å skrive navnet sitt engang. Når Arnulf Haga som har gått på universitet i Amerika, og har arbeidet med teater i 50 år, ikke er ikke er kompetent til å uttale seg om teaterutdanningen i Verdal, da er det lite håp for meg. Dette om Arnulf ble uttalt av i lederen for teaterutdanningen her i Verdal, Dag Skjevik. Det viser litt av mangelen på samfunnsforståelse som disse menneskene har med seg.

Den politiske debatten kan sammenfattes sånn. Levanger mot Røkla. Samstemt rop fra Levanger om å overta mest mulig av studiene er ikke blitt godt mottatt av de sine naboer

Å vinne kamper mot nabokommunene er blitt viktigere i politikken enn på fotballbanen. Her virvles det opp gammelt støv fra tidligere kamper. Omkamper og hevnmotiv skjules dårlig. Her beskylder partikamerater hverandre for spill mot eget mål og jaggu ble det ikke sjølmål også. Alle vet vel at arbeiderbevegelsen ikke er noen søndagsskole, men at de ikke vet hvilket mål man spiller mot var overaskende.

Levangers ordfører utfordrer virkelig sine kollegaer både i kommune og fylke. Nesten som en sjørøver på de syv hav. Hva om skuta ikke blir liggende på Levanger? Må han da gå planken den 9. september da det er lokalvalg. Kanskje hadde det vært bedre å bruke tiden sin på prøve å gi sine innbyggere en kino før man satser på å utdanne skuespillere.

Denne uenigheten er det nok andre enn Nord universitet her i distriktet som tjener på.

Hadde det ikke vært bedre å gå for en dialog mellom kommunene? Hvorfor går ikke diskusjonen på hvilket samfunnsoppdrag et universitet har. Nei da, her gir vi blanke blaffen i samspillet mellom det offentlige universitet og det lokale private næringslivet. Her er det om å gjøre å røve mest mulig fra naboen. Ha en fortreffelig helg uten røverier!

Odd Helge Roksvåg

Kulturarbeider og daglig leder i Premieskapet


Coop-sjefen i Midt-Norge, Torbjørn Skei, om utviklingen i Verdal, en ny Obs på Innherred og utfordringene i Levanger sentrum.