Vi velger det som gir glede akkurat nå, og tenker ikke veldig mye på langtidseffekten av valgene våre

Oddny Gumaer skriver om tid, om det som vi skaffer oss med en gang.  Foto: Oddny Gumaer

Spaltister

Å, ja,» tenker jeg når den første norske jordbæra kommer på markedet. «Norsk jordbær. Nam.» Reaksjonen er ikke ekstatisk slik den brukte å være den gangen jeg ventet på jordbær i hele 11 måneder. Nå har jeg jo snavlet litt hele året. Ferske bær fra Belgias veksthus, nesten like fulle av sprøytemidler som av vitaminer. Men, nå vel, i alle fall kan vi få jordbær når vi vil.

Det fine med livene våre, slik de har blitt, er at vi ikke lenger trenger å vente på noe. Jeg ønsker meg, og vipps, så har jeg det. Raskt og enkelt. Vil jeg lære om jordsmonn i Sibir eller om hvorfor edderkopper ikke spiser maur, gir Google svaret på to sekunder. Tenker jeg på en film, er det bare klikk, klikk, klikk så kan jeg se den. Om jeg glemte å kjøpe melk, er det ingen krise, for butikken er jo åpen til midnatt. Ønsker jeg meg plutselig en gul kjole, skriver jeg «gul kjole» på søkeportalen, og før jeg vet ordet av det, er kjolen på vei til meg. For at bolledeigen skal heve raskere, kan man bruke instant gjær, og får man lyst på tikka masala, har Fjordland en porsjon som er klar på tre minutter.

Vi liker umiddelbar tilfredsstillelse best. Det er jo slik vi ble skapt. Vi velger det som gir glede akkurat nå, og tenker ikke veldig mye på langtidseffekten av valgene våre. Softis. Øl. Shoppe til vi droppe. Verden har gjort det mulig for oss å leve livet i den raske fila. Freud beskrev oss ganske treffende som en gryte full av boblende lyst. Vi drives av gledesprinsippet, mente han. Jeg antar at han hadde rett. Det er derfor vi takler det så dårlig når vi ikke har råd til en tur til Kroatia når alle de andre har, når vi ikke får den rollen vi mente vi passet så perfekt for, når vi får et høflig avslag, når vi ikke blir tatt ut til A-laget, ikke får drømmemannen, drømmetomta, drømmehuset, drømmebarna, drømmejobben, drømmelivet. Fordi vi lærer oss ikke å vente. Vi forstår ikke sammenhengen mellom å utsette noe for å få noe som er bedre. Eller sammenhengen mellom å tåle for siden å kunne nyte. Som å ta oppvasken uten å syte.

Personlig tror jeg vi har blitt lurt. Lurt til å tro at nå er bedre enn senere. Lurt til å tro at alt vi vil ha skal komme til oss på mikrobølger. Lurt til å tro at lett gjør oss tilfreds.

Oddny Gumaer mener vi bør bytte ut den raskthevende bolledeigen med surdeig, fordi surdeigen gir oss en metafor å leve etter. 

Det viser seg nemlig at det er de som lærer seg å vente som farer bedre i livet. Faktisk gjør de det bedre i jobbene sine, har bedre relasjoner, holder seg friskere og får bedre råd enn de som lever etter gledesprinsippet. Å lære seg å vente er ikke enkelt, spesielt når det man ønsker seg er lett tilgjengelig. Likevel, selvkontroll er en dyd som bare kan læres ved at man kontrollerer selvet. Men så er det også dette som hjelper oss oppnå målene våre, som gjør oss til sterke mennesker som ikke knekkes hver gang vi ikke får det vi vil ha.

Vi bør bytte ut den raskthevende bolledeigen med surdeig. Ikke bare for helsa vår sin skyld, men fordi surdeigen gir oss en metafor å leve etter. Man kan ikke skynde surdeigen. Det er umulig. Langsomt hever den seg, og i prosessen blir den det aller beste brødet vi kan spise. Den lange gjæringsprosessen gjør at næringen i melet lettere kan absorberes i kroppene våre samtidig som gluten brytes ned og gjør brødet lett fordøyelig. En bolledeig, uansett hvor raskt den hever seg og hvor stor den blir, kan aldri gjøre samme nytte som surdeigen. Den er og blir tomme kalorier.

Så vi har et valg å ta. Bli tomme kalorier og luft, eller en bombe av gode egenskaper som det har tatt lang tid å få fram. Velger vi det enkleste og det raskeste, vil vi kanskje kjenne glede en liten stund, mens sjokoladen smelter sin vei ned til magesekken, eller mens sosiale medier forteller smilende historier. Men den slitesterke lykken, den kommer når man lærer seg å vente.

Oddny Gumaer, Grunnlegger av organisasjonen Partners Norge