Spaltisten

Vi velgere er som en døgnflue. Den 9. september er det din og min dag.

Spaltister

I 1461 dager har våre lokale politikere vært forholdsvis lite interessert i hva vi vanlige dødelige mennesker gjør, og ikke minst hva vi har av utfordringer i våre liv. Om vi mister en skole, eller vår bestefar får en sykehjemsplass er ikke så viktig. Man har sine bortforklaringer som har lite menneskelig karakter. De aller fleste av dem er slaver av herr Krone og fru Øre-altså pengene. ENDELIG, den 9 september kommer vår dag. Denne dagen er du og jeg viktigere enn de som bestemmer. Jeg går alt og synger på Åge Aleksandersens morsomme og godt fortalte sang «Min dag» Glemt er alle strofer fra Vidar Sandbæks pengegaloppen.

Har dere lagt merke til det samme som jeg? Leserinnleggene i lokalavisa har skiftet karakter nå etter ferien. Skrytartiklene har kommet tilbake. Skryt om kultur, næringsliv og t.o.m. prøver noen å skrive litt om skole. Glemt er rasering av grendeskoler, nedlegging av 24 sykehjemsplasser og fylkesmannens påtale til både Verdal og Levanger kommune om lovbrudd i eldreomsorgen osv.

I våre to kommuner har virkelig ikke gladsakene dominert de siste fire årene. Vår lokalavis har gått så det suser, ikke fordi annonsørene står i kø, men på grunn av leserinnlegg som har spydd ut edder og galle. Alle har elsket å lese innlegg om ting som har gått galt. Men nå har pendelen snudd.

Våre lokale politikere kappes nå om å love og fortelle oss hvor godt vi skal ha det bare de får vår stemme. Hvorfor har de ikke brydd seg om oss de foregående 1400 dagene? Mange helt vanlige mennesker har skrevet, spurt og etterlyst mange ting uten at politikerne så mye som har reagert, i hvert fall ikke gitt svar. Man svarer vel ikke vanlige mennesker. Jeg synes faktisk man skal være så opptatt av sine velgere at man svarer dem. Ikke opphøyer seg til noe mer enn man er.

Vi velgere er som en døgnflue. Vi har en dag til rådighet, og den må brukes godt, skriver Odd Helge Roksvåg. Bildet er fra Ekne for fire år siden. Marianne Kjeldsen Dahlen sjekker at alt går rett for seg når Camilla Johnson gjør sin borgerplikt. Foto: Erlend Aune  

og finnskjorta, kjolen og bunaden folkens, nå er det din dag. Det er paybacktime – det er valgdag den 9. september.

Vi velgere er som en døgnflue. Vi har en dag til rådighet, og den må brukes godt. Det er det som så fint kalles demokrati. Den ene dagen skal vi gi våre politikere mandat på vegne av oss til å styre fylket eller kommunen i de neste 1461 dager. De andre dagene skal vi bruke til å ergre oss over de samme folkene fordi de ikke ivaretar oss. Men hvorfor kan de ikke bry seg om oss mennesker alle disse dagene? Erik Bye, en av mine store idol, sa på slutten av sitt lange og fantastiske liv. «Politikerne er ikke våre herrer, dere er folkets tjenere» Mange av våre folkevalgte burde tenkt litt på det som Erik Bye sa helt på slutten av sitt liv. Det virker som om svært mange er mer opptatt av å være fylkesmannens og eiendomsutviklerens tjener i stedet for den vanlige mann i gata.

Hvem skal jeg stemme på denne gangen da? Det blir litt som når du skal bytte bil. Er jeg fornøyd med den bilen jeg har hatt, har den innfridd det som selgeren lovte da jeg kjøpte den? Bilselgere og politikere er i samme familie. Når du har skrevet under kontrakten med bilselgeren, og valgdagen er over for politikeren, er de fleste lovnader glemt.


Etter som dette er den eneste dagen på fire år du og jeg virkelig kan påvirke, er det viktig å huske hva som har skjedd de siste fire årene, og hva som blir lovet for de neste fire år. Jeg har ikke glemt hva som ble lovet før forrige lokalvalg. Dette påvirker mitt valg av parti denne gang.

Ordføreren på Levanger kjørte til Oslo og hentet hjem en pensjonert dame som så gjerne ønsket seg hjem til Levanger. Dette er en gladsak for begge parter. Skal jeg gi Levangerordføreren stilkarakter vil jeg gi 18,5. Jeg trekker 1,5 poeng fordi det snart er valg. I Verdal har kommunens representanter fra det samme partiet gitt Øystein Lynum en dårligere pensjonistgave ved å nekte han å bygge en kårbolig på sin eiendom. Her vil jeg kun gi 8,5 i stilkarakter. Trekker 10 poeng for fall i beslutningsøyeblikket.


I Verdal har vi hatt et litt for dårlig politisk debattklima de siste fire årene. Altfor mange ubehagelige beskyldninger mot hverandre både i kommunestyresalen og i mediene fører til at mange unge blir skremt ut av politikken. Som politisk interessert ser jeg alle debattene på PC fra kommunestyremøtene. Verst var det da Anna Marta Morken ble kritisert for å si sin mening om eldreomsorgen. Dette sa hun som sykepleier og politiker. Trist å se hennes kvinnelige politiske kollegaer komme med beskyldninger om å være illojal. Hvordan skal ting bli bedre når vi ikke tåler å høre sannheten? Dette skaper så absolutt ikke interesse for politisk arbeid- tvert imot.

Nå ønsker jeg meg en debatt om hva partiene mener om konkrete ting i våre kommuner. Ikke disse skryteinnleggene som er så lite konkrete. Hva gjøres med kvaliteten i skolen når så mange har skrive og lesevansker? Vil Inndal skole overleve neste kommunestyreperiode? Vil Fættaskogen forsvinne helt? Hva vil alle skoleutbyggingene koste? Vil dere sette de fantastiske medarbeiderne på kulturkontoret i stand til å utføre sin jobb med et budsjett til aktivitet? Skal Skogn helsehus åpnes? Jeg ønsker å vite slike konkrete ting før jeg avgir min stemme. Ikke intetsigende innlegg full av fremmedord som vi har sett mer enn nok av. Snakk til folket – ikke forbi dem, dette kan være viktig i en valgkamp.

«Det var så enkelt da Jesus Eggen styrte skuta»

Nå har skribenten mistet troen, men å bytte favorittlag kommer ikke på tale.


Og bilen går bra? Jo da, min bil har gått så det suser de fire siste årene, men jeg tror jeg må skifte likevel. Den har feil farge – den er blå. Jeg beundrer det blå Høyre for full uttelling i den siste kommunestyreperioden. De klarte å få gjennomført alt som jeg er imot, og det med hjelp av min stemme som i hvert fall ikke var blå. Dette var dagens rebus.

Husk å stemme den 9. september. Uten at du benytter din stemmerett blir det 1461 tamme dager. Du kan ikke klage på noe du ikke har vært med å påvirke. Og ikke minst – dette er det din dag!

God helg og et godt valg!

Odd Helge Roksvåg

Kulturarbeider og daglig leder i Premieskapet