Hyller formuesskatt-ordføreren i Bø: «De prøver i hvert fall å skape noen ting.»

Odd Helge Roksvåg logobilde Kulturarbeider og daglig leder i Premieskapet 

Hva med Levanger kommune? At en kommune som kaller seg en studentby ikke har så mye som en kino og et kulturhus, sier vel egentlig alt.

Odd Helge Roksvåg
Spaltister

Så må juletreet ut igjen – ikke så alt for lenge siden det kom inn. Det må være måte på å behandle juletreet dårlig. Før jul, og kanskje de to første dagene i jula, er vi livredd for treet. «nei-nei ikke borti treet» roper vi til barna! De siste dagene før nyttår får både katt og barn bruke det som klatrestativ. I nyttårshelgen er vi lei, og kaster det ut - eller ned i en svart kjeller. Nok et år er over. Før brukte vi å si «vinn itj nå ainna en å høgg jultre» Nå har for lengst plasttreet inntatt vårt hjem, og utrykket blir.» vinn itj nå ainna en å bårrå jultreet opp å ned kjellartråppa»

Sture Pedersen er ordfører i Bø kommune i Vesterålen. – Jeg hyller dem. Ikke fordi nedsetting av formueskatten er min politikk, men fordi de prøver i hvert fall å skape noen ting, skriver dagens spaltist.  Foto: Sara Johannessen Meek / NTB

Jaja - på mandag må arbeidsklærne på igjen, og alt blir ved det gamle – for oss som er så heldig å ha et arbeid å gå til. Ingen juledram og bløtkake på mandag kveld nei! Det er mest hverdager i løpet av et år-heldigvis.

Odd Helge Roksvåg er fast spaltist i lokalavisa. Her finner du flere av hans innlegg.

Hva vil så det nye året - som helt ufattelig heter 2021 gi oss? Det har vel aldri vært så vanskelig å forutse hva et nytt år vil bringe. Jeg har så absolutt ikke tenkt å gå Kristian i lokalavisa i næringen med mine tanker om det nye året, men det er interessant å fantasere litt om hvordan det dramatiske 2020 vil sette sitt preg på 2021. Det var vel ingen som forutså at nesten alle mennesker skulle gå rundt med sprit på innerlomma. Tenk at t.om. avholdsfolk har en flaske sprit med seg når de skal ut en tur.

Godt å våttå om våre spaltister

Innherred har faste bidragsytere som spaltister i lokalavisa hver lørdag. Dette er de faste spaltistene: Idar Kjølsvik, Oddny Gumaer, Ove Taranger Nesbø, Karin Jegtvik, Espen Leirset, Ingigerd Husbyn, Oddveig Storstad, Eivind Hofstad Evjemo, Andreas Ryen Eidem, Odd Helge Roksvåg og Per Anders Folladal.

En oversikt over deres innlegg finner du her


Det nye året vil nok fortsette å være utfordrende for en del av vårt næringsliv. Vi mennesker har lagt oss til nye vaner som næringslivet må ta inn over seg. Det er menneskene sine daglige vaner som skaper etterspørsel og forbruk. Hadde noen sagt til meg ved forrige årsskifte at munnbind skulle bli vår største salgsartikkel i desember, hadde jeg ikke bare protestert - men også blånektet. Så lite visste vi om framtiden for 1 år siden.

Sånn tror jeg det nye året vil fortsette. Før 12. mars var frihet og retten til å gjøre absolutt det vi selv ville - det viktigste i våre liv. Da det ble innført forbud mot å oppholde seg på hytter utenfor vår egen kommune like før påske, var det mange som protesterte. Gradvis er vår frihetstanke blitt lagt til side, og ordet dugnad er kommet fram. Vil 2021 bli året da vi gjenvinner vår frihet, eller vil dugnaden som vi står midt oppi nå, vare året ut?


Mange av oss måtte ta med oss kontoret hjem i 2020, og noen er fortsatt der. Dette førte til stor etterspørsel for dem som leverte datautstyr av ymse slag. Det er et uttrykk som sier at hvis «det regner på presten så drypper det på klokkeren» Dette har vi sett mye av i det gamle året og jeg tror det vil forsterke seg inn i det nye. Det nytter ikke å sitte og vente på at verden som var der før 12. mars skal komme tilbake. DEN KOMMER ALDRI TILBAKE. Verden er forandret, også etter vaksinen. Dette er svært viktig for vårt næringsliv. Omstilling og omstilling vil bli 2021 sitt moteord.

For våre kommuner er dette viktig. Vil vi i løpet av 2021 få se en litt mer ekspansiv tankegang her?

Mange har skreket seg hese på hva BØ kommune i Vesterålen har gjort. Jeg hyller dem. Ikke fordi nedsetting av formueskatten er min politikk, men fordi de prøver i hvert fall å skape noen ting. Det nytter ikke å sitte og vente på at en eventuell ny regjering skal redde dem. En kommune kan ikke leve med bare nedskjæringer i lengden – da vil folk flytte her ifra. Jeg synes det kommer alt for mye negative signaler fra både Levanger og Verdal kommune. Det vil etter hvert føre til t enda flere flytter til Trondheim.


Her er mitt forlag på hva Verdal kommune bør gjøre i 2021: Gi bort boligtomtene i Ness til kr. 1,- pr. tomt. Skap så stor blest om dette at dagsrevyen kommer til Ness. Det viktigste kriteriet for å komme i betraktning når tomtene skal fordeles blant de 300 parene rundt om i landet som har vist interesse. De med flest barn i skolealder får tilslaget. Så bør det selvsagt stilles krav om at det bygges på tomta, og at man bor der i minst 10 år. Selger man tidligere må man betale tilbake tomteprisen.

SKAP POSITIV OMTALE. Det er på tide at Verdal profilerer noe annet enn et tusen år gammelt lik på Stiklestad og en lottostatistikk som er sterkt fallende. Profiler seg som de UNGES STED. Det er de som er framtiden. Da kan man få bruk for alle skolene som er bygd dobbelt så store som det det er bruk for.

Hva med Levanger kommune? At en kommune som kaller seg en studentby ikke har så mye som en kino og et kulturhus, sier vel egentlig alt. Her har kommunen en jobb som bør startes på mandag.

Kanskje kan man håpe på at koronaen redder barnetallet i våre kommuner. Blir 2021 barenboomens år? Tenk i de familier der begge hadde hjemmekontor. Det må da være toppen å kunne ha en liten hyrdestund midt på dagen med arbeidsgiveren som sponsor. Forbasket at denne koronaen ikke kom for 30 år siden!

Mitt personlige nyttårsønske for det nye året er som følgende: I desember 2021 blir smekker for barn den store salgsvinneren, og munnbind er ute av vårt sortiment.

Ha en riktig god helg og et godt nytt år!

Odd Helge Roksvåg

Kulturarbeider og daglig leder i Premieskapet