Spaltisten irriterer seg over mye. Men akkurat dette ser han fram til.

Ukas spaltist har mye som han irriterer seg over, men det er spesielt en ting han gleder seg til: 17. mai. Uansett vær! Illustrasjonsbilde: Anders Vinje 

Spaltister

Nå har vi i godt over et år vært henvist til isolasjon og alenegang, og berøringsangst og andre symptomer har slått opp telt i ryggmargen hos de fleste av oss. Dette gir seg utslag i mange slags lidelser, noen av dem svært alvorlige, men hos meg er det ikke verre enn at jeg har utviklet en hang til å føre gode og dype samtaler med meg selv.

Tema varierer gjennom årstidene og hva som er dagsaktuelle saker. Begrepene «Som man roper i skogen, får man svar» og «Å møte seg sjøl i døra» har for meg fått nytt innhold og mening. Nedenfor følger et utvalg av hva som har vært tema i tenketanken den siste tiden.

PER ANDERS FOLLADAL Leder Verdal Teaterlag og Leder Proneo 

Per Anders Folladal er fast spaltist i Innherred. Her finner du flere av hans innlegg.

Hør her min gode mann, det er valg til høsten og valgkampen er allerede godt i gang. Hva synes du om valgkampen så langt?

– Jeg må vel innrømme at jeg allerede begynner å bli litt lei. Det er en blanding mellom irriterende og fornøyelig når den ene siden sier «Nu går alt så meget bedre» (sitat Kåre Willoch) og den andre siden sier «No går det på rævva» (sitat Terje Tysland). Sannheten er sjelden svart-hvitt, det finnes nyanser imellom. Men jeg skjønner jo at det da fort blir litt grått og kjedelig. Men jeg setter pris på at nå er det «vanlige folk» sin tur!


Men tygg litt på den Mr. Fifty Shades of Grey (henvisning til fargenyanser i håret mitt), er du sikker på at du tilhører denne gruppen?

– Hva mener du, jeg er vel så alminnelig og vanlig som det går an å bli? Jeg er riktignok leder, og kanskje tjener jeg over gjennomsnittet også… Men hvis jeg ikke tilhører denne gruppen, så er jeg vel uvanlig da? Det hadde forresten vært interessant å få en nærmere definisjon av hvem som tilhører kategorien «uvanlige folk». Eller, det kan være det samme – det er jo paradoksalt at det er politikereliten og deres godt betalte kommunikasjonsrådgivere som har slikt behov for å sette folk i bås gjennom enkle slagord. Jeg liker å tenke at det stort sett er vanlige folk som utgjør nasjonen Norge, heldigvis. Og når du nevner valgkampen – hvor kom overbudskampanjen for fri abort fra? Høyeste bud så langt er vel 22 uker. Som mann burde jeg kanskje ikke mene så mye om dette, jeg forstår det slik at dette handler om kvinnekamp, men jeg må likevel si at jeg er enig med Per Fuggeli som sa at «Livet er aldri mer forsvarsløst åpent enn ved unnfangelse og død. Derfor trenger mennesket livsvern i de to fasene».

Godt å våttå om våre spaltister

Innherred har faste bidragsytere som spaltister i lokalavisa hver lørdag. Dette er de faste spaltistene: Idar Kjølsvik, Oddny Gumaer, Ove Taranger Nesbø, Marte Hallem, Espen Leirset, Ingigerd Husbyn, Johan Fredrik Rye, Oddveig Storstad, Eivind Hofstad Evjemo, Andreas Ryen Eidem, Odd Helge Roksvåg og Per Anders Folladal.

En oversikt over deres innlegg finner du her


Du har noen gode poenger der du gamle bardun. Hva bruker du tiden til ellers nå når samfunnet i stor grad er stengt ned? Det går sterke rykter om at du drikker mer øl nå enn da alle landets ølkraner sto åpne? Er det noe hold i dette?

– Næsj…(jeg flakker litt urolig med blikket). Faktum er vel heller at jeg har forsket en god del på ølets historie og hvilken virkning det har på kropp og sinn. Visste du for eksempel at det er langt færre kalorier i øl enn i helmelk? Ølmage er sånn sett en myte, at folk ender opp med ryggsekken foran kan like gjerne skyldes et unormalt høyt forbruk av cornflakes. For et par uker siden leste jeg forresten at det faktisk er bedre med et glass øl enn et glass vann etter trening. Jeg vurderte seriøst å begynne å trene etter at jeg ble klar over dette. Ellers må jeg innrømme at det blir mye TV-titting. Jeg liker lettbeinte norskproduserte programmer. Men si meg, uansett kanal jeg skrur over til så ender jeg opp med navlebeskuende aktiviteter innenfor Ring 2?

Er det koronaeffekten som slår til, er det dårlig fantasi, eller er det andre grunner til at stort sett alt handler om kjendiser som deltar i hverandres programmer? Det må da gå an å koke mat, restaurere hus, eller gjennomføre en talentkonkurranse uten at Jan Thomas, Else Kåss Furuseth, eller en blond influenser som jeg ikke husker navnet på dukker opp? Artig med Bernt Hulsker som snakker dialekt sjøl om han har flytta til Oslo, men han brukes jo opp hvis han ikke får en pause snart. Jeg savner Erik Bye. Han brakte et mangfold av Norge inn i TV-stua til folk over det ganske land. Jeg savner Arthur Arntzen og alter ego Oluf. Han bidro med folkelig humor og var en lun samfunnsdebattant og stemme fra distriktene. Jeg savner Rune Larsen. Nei, jeg gjør jo ikke det – et sted går grensa!


Helt til slutt du gamle kalosje, er det ingenting som gjør deg glad og lettstemt, noe du ser fram til?

– Jo, jeg gleder meg til 17. mai! Jeg har sterke minner knyttet til denne dagen – det være seg haugevis med is, sekkeløp, korps eller sol og sluddbyger. Denne dagen blir faktisk viktigere og viktigere for meg jo eldre jeg blir. Utviklingen etter 1814 har vært helt enestående, fram til i dag der vi bor i verdens beste demokrati, der FN for 16. år på rad har kåret Norge til verdens beste land å bo i, og der det særnorske begrepet dugnad har fått fornyet mening det siste året. Savnet kjennes ekstra stort nå når vi for andre år på rad må holde oss hjemme på selveste nasjonaldagen. Men no livnar det i lundar. Gratulerer med dagen på mandag til vanlige og uvanlige folk i bygd og by!

Se, en hvitstammet bjerk oppi heien,
Rammer stripen med blåklokker inn
Mot den rødmalte stuen ved veien,
Det er flagget som vaier i vind.
Ja, så hvit som det hvite er sneen,
Og det røde har kveldssolen fått,
Og det blå ga sin farve til breen,
Det er Norge i rødt, hvitt og blått.

Per Anders Folladal

Leder Verdal Teaterlag og Leder Proneo